Slab odaziv na manjinske izbore

Slab odaziv na manjinske izbore

U 11 županija, 16 gradova i 47 općina održani su dopunski izbori za pripadnike nacionalnih manjina. Javlja HRTV

Pravo glasa imalo je oko 130 tisuća građana. Ovi izbori uvedeni su kao svojevrstan korektiv ako pobjedničke stranke na svojim listama na lokalnim izborima – ne kandidiraju dovoljno pripadnika nacionalnih manjina. Također, u tri općine birali su se predstavnici hrvatskog naroda, ondje gdje su Hrvati u manjini. Odaziv je bio vrlo slab.

Slab odaziv i na prijevremenim izborima za pazinsko Gradsko vijeće. Glasalo je 38 posto birača. 

Nakon lokalnih izbora u svibnju, Vijeće se ni nakon tri pokušaja nije uspjelo konstituirati. Građani su birali 13 vijećnika, a prema prvim neslužbenim podacima, dogodila se velika promjena u omjeru snaga.

 Platforma Možemo! osvojila je sedam mandata, tri više nego u svibnju, a time i većinu u vijećničkim klupama. Lista IDS-HSU-HNS osvojila je četiri mandata, dva manje nego prije četiri mjeseca. HDZ je ostao na jednom vijećniku, mandat je zadržao i nezavisni Željko Mrak, dok je SDP izgubio vijećničko mjesto.

– Moramo donijeti niz odluka od preustroja, prodaje zemljišta, investicija, jako puno stvari čeka. Ta tri mjeseca se još nekako mogu izbalansirati do kraja godine, međutim bitno da krenemo do Nove godine i rebalanas proračuna i sve što treba da bi Grad funkcionirao”, kazala je Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina (Možemo!). Vijest je objavljena na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA