SKUPŠTINA EUROPSKE FEDERACIJE NOVINARA 8. I 9. LISTOPADA U NOVINARSKOM DOMU U ZAGREBU

SKUPŠTINA EUROPSKE FEDERACIJE NOVINARA 8. I 9. LISTOPADA U NOVINARSKOM DOMU U ZAGREBU

Ovjavljuje službeni web portal HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) 8. i 9. listopada ugostit će u Zagrebu Godišnju skupštinu Europske federacije novinara (European Federation of Journalists Annual Meeting 20201). Dvodnevna skupština održat će se u Novinarskom domu, a okupit će stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste.
Na skupu će uvodno govoriti predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård,  predsjednici organizacija domaćina – u ime SNH Maja Sever te u ime HND-a Hrvoje Zovko – te Andrei Bastunets, predsjednik Bjeloruskog udruženja novinara, koje je nedavno ukinuo bjeloruski vrhovni sud. Stoga će u fokusu ovogodišnjega godišnjeg skupa EFJ-a biti progon novinara i novinarskih udruga u Bjelorusiji, ali i spašavanje kolegica i kolega iz Afganistana te pritisci na medije u regiji Zapadnog Balkana.U dijelu konferencije otvorenom za javnost bit će održana dva okrugla stola: prvi dan razgovarat će se o problemima novinara u našoj regiji, dok će drugi dan biti riječi o trendu polarizacije publike nakon porasta neliberalnih pokreta.

“Vrlo smo ponosni i sretni što možemo održati godišnji sastanak EFJ-a u Zagrebu nakon prošlogodišnjeg otkazivanja”, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård. “Svjesni smo da su se sloboda medija i radni uvjeti novinara posljednjih godina opasno pogoršali u Hrvatskoj, ali i na Balkanu uopće. Važno je da međunarodna zajednica novinara pokaže solidarnost svojim prisustvom u Zagrebu. Želimo biti ovdje i pozvati hrvatske vlasti da ozbiljnije shvate slobodu građana te zemlje u pristupu besplatnim, neovisnim i etičnim informacijama. Višestruki pritisci na novinare, uključujući i zloupotrebu kaznenog progona, moraju prestati!”, kazao je predsjednik EFJ-a.

Partneri u organizaciji događaja su Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora. Događaj podupiru Večernji list, Grad Ogulin, Turistička zajednica Grada Zagreba, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Turistička zajednica Daruvar – Papuk i Općina Bizovac.  Europska federacija novinara najveća je organizacija novinara u Europi, koja predstavlja više od 320.000 novinara okupljenih u 72 nacionalne organizacije iz 45 zemalja. Godišnje skupštine EFJ-a održavaju se svake godine u drugoj zemlji članici te federacije, s izuzetkom prošle godine, obilježene COVID-krizom.Izvor: HND  

DEMOS MEDIA