Trebaju li stariji brinuti zbog uvođenja eura? “Nema straha za isplatu mirovine”

Trebaju li stariji brinuti zbog uvođenja eura? “Nema straha za isplatu mirovine”

Kad su umirovljenici u pitanju, najčešće se spominje činjenica kako u mirovini ne mogu zasluženo uživati jer su im mirovine premale. Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, istaknula je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” kako je još 2019., u okviru mirovinske reforme, napravljen značajan iskorak u unaprjeđenju mirovinskog sustava koji uključuje i povećanje mirovina.Javlja HRTV

– Mirovine su zadnjih 5 godina povećane 18 posto, a najniže mirovine 23 posto. Mirovina je rezultat vašeg radnog vijeka – sve ove dodatne intervencije mi provodimo sukladno mogućnostima, povećavamo mirovine kako bi našim umirovljenicima i starijim osobama život učinili boljim, objašnjava. Dodaje kako se u narednom razdoblju planiraju i dodatne intervencije u korist umirovljenika, poput one gdje im je omogućen rad do 4 sata, što je potaknulo značajan interes hrvatskih umirovljenika.

1. siječnja ove godine uvedena je i Nacionalna naknada za starije osobe – za osobe koje nemaju uvjete za mirovinu, imaju 65 godina života i prebivali su u Hrvatskoj više od 20 godina prije podnošenja zahtjeva.

– Time smo obuhvatili značajan kontingent osoba koje do prošle godine nisu imale nikakav prihod, istaknula je Čičak.

Umirovljenici traže ponovno otvaranje rokova za isplatu covid dodataka, kako bi svi uspjeli osigurati uvjete. Na sjednici Vlade donesena je odluka o izmjeni te odluke – rok je ponovno otvoren do 30. studenog.

– Moram reći da je do sada 710 umirovljenika do sada dobilo covid dodatak, i za to je osigurano više od 436 milijuna kuna, objašnjava Čičak.

Također, govori se i o rješavanju štetnih ugovora o doživotnom uzdržavanju. Više na LINKU

DEMOS MEDIA