Ministri obrane Hrvatske i Kosova u Splitu

Ministri obrane Hrvatske i Kosova u Splitu

Ministar Banožić zahvalio je ministru Mehaju i kosovskoj delegaciji na prihvaćanju poziva za dolazak u Split na ASDA 2021

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se u srijedu, 29. rujna 2021. s ministrom obrane Republike Kosovo Armendom Mehajem na marginama Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2021.

Sastanku je nazočio i ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla.

Ministar Banožić zahvalio je ministru Mehaju i kosovskoj delegaciji na prihvaćanju poziva za dolazak u Split na ASDA 2021., najistaknutiju obrambenu izložbu u ovom dijelu Europe te se razgovaralo o potencijalima buduće vojno-tehničke suradnje.

Na sastanku je potvrđena snažna bilateralna veza Hrvatske i Kosova koja je podignuta na višu razinu nakon sastanka ministara obrane, Banožića i Mehaja, u travnju u Zagrebu. Istaknuta je važnost strateškog dijaloga dviju zemalja u kontekstu zajedničkog interesa stabilizacije jugoistočne Europe, a kao jedan od najboljih primjera bliskog odnosa istaknuto je hrvatsko sudjelovanje u KFOR–u kao doprinos u procesima stabilizacije i sigurnosti regije.

Ministri obrane i unutarnjih poslova Kosova upoznali su ministra obrane Marija Banožića s trenutačnom sigurnosno-političkom situacijom na Kosovu posebice recentnim događajima na sjeveru Kosova.

Vezano za multilateralnu suradnju, a s obzirom na to da Republika Hrvatska ove godine predsjeda Američko-jadranskom inicijativom te Srednjeeuropskom obrambenom suradnjom Banožić je istaknuo da nastavljamo unaprjeđivati suradnju u okviru A-5, ali i promicati suradnju članica Srednjoeuropske obrambene suradnje s državama Zapadnog Balkana te graditi stabilnost u ovom području Europe. U tom kontekstu pozvao je ministra Mehaja na predstojeće sastanke na razini ministara obrane dviju inicijativa.

Ministri obrane Hrvatske i Kosova u Splitu | Foto: MORH/ F. Klen

Objava Ministri obrane Hrvatske i Kosova u Splitu pojavila se prvi puta na MORH.

DEMOS MEDIA