Građevinci vape za uvozom stranaca, a manjka i metalaca, radnika u poljoprivredi, vozača

Građevinci vape za uvozom stranaca, a manjka i metalaca, radnika u poljoprivredi, vozača

Najveći rast broja oglasa u usporedbi s 2020. bilježe županije na istoku i sjeveru RH. Temom se detaljno danas bavi GLAS SLAVONIJE

Na osječkim gradilištima u zadnje vrijeme zamjetan je sve veći broj stranih radnika, a nedostatak radne snage na domaćem tržištu rada izrazito osjeti nekoliko gospodarskih sektora. U Slavoniji i Baranji to je građevinarstvo, nedostaju pomoćni radnici na gradilištima, zatim promet, prijevoz i transport koji također stalno traže radnike, a tu su još i poljoprivreda te metalska industrija.

Veća potražnja

– Turistička sezona, srećom, još nije završila, i nemamo povećan priljev ljudi koji su radili u sezoni, ali vidimo da su sektori građevine, ugostiteljstva, poljoprivrede, metalska industrija i promet djelatnosti u kojima bilježimo povećane potrebe poslodavaca za tim radnicima. Trenutačno ono što se nalazi u evidenciji Zavoda za zapošljavanje nije dostatno. Imamo, naime, mnogo više natječaja i prijava u tim djelatnostima nego što je ponuda radnika – kaže Ivan Ravlić, predstojnik Područnog ureda Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Metalska industrija traži CNC operatere i zavarivače, a u istočnoj Hrvatskoj posebno je izražen nedostatak pomoćnih radnika u poljoprivredi, sezonskih radnika u berbama koje su sada u punom zamahu.

– Povećan je i pritisak na uvoz radne snage izvan Hrvatske – dodaje Ravlić, spominjući radne dozvole za koje HZZ daje svoje mišljenje. Obrađeno je na području cijele Hrvatske više od pet tisuća zahtjeva poslodavaca za stranim radnicima.

Iz ovoga je vidljivo da u Hrvatsku uglavnom dolazi slabije obrazovana radna snaga, no i činjenica je da se od početka ove godine bilježi povećan broj oglasa za zapošljavanje. Prema podacima platforme Moj posao, u prvoj polovini ove godine objavljeno je više od 37 tisuća oglasa za poslove, što je za 27 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a devet posto manje od pretpandemijske 2019. godine. Popuštanjem epidemioloških mjera u ožujku ove godine tržište rada postaje znatno življe, a svoju ekspanziju doživljava u svibnju kada premašuje brojke iz 2019. godine. Međutim, to je bila samo uvertira u golem rast potražnje za radom koji je uslijedio u lipnju, kada je objavljeno čak 40 posto više oglasa za posao nego u istom razdoblju 2019. godine. Više dtalja na LINKU

DEMOS MEDIA