Za kilogram žira hrasta lužnjaka plaćaju 9 kuna

Za kilogram žira hrasta lužnjaka plaćaju 9 kuna

Otkupljivat će samo kvalitetan žir, a onaj lošiji bit će vraćen skupljačima jer se takav ne može koristiti za pošumljivanje. Javlja GLAS SLAVONIJE

ŽUPANJA

Već tradicionalno, početkom listopada otkup je žira, pa skupljači na području Vukovarsko-srijemske županije obilaze okolne šume u potrazi za područjima bogatima plodom hrasta lužnjaka, nadajući se da će im ove jeseni, za razliku od prošle, kada je urod izostao, bar donekle podebljati kućni budžet.

Brutoiznos

Skupljanje žira zahtjevan je posao koji treba obaviti na vrijeme, a za koji ne postoji mehanizacija. Stoga je potrebno angažiranje velikog broja ljudi, što čini dodatan izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije iz Direkcije Hrvatskih šuma (HŠ) najavili su da će u ponedjeljak, 4. listopada, početi preuzimati žir skupljen u registriranim šumskim sjemenskim objektima. Uslugu skupljanja za žir hrasta lužnjaka i ove će godine, kao prethodne dvije, plaćati devet kuna za kilogram, a za žir hrasta kitnjaka kunu više.

Napominju da se zainteresirani trebaju javiti u šumariju kojoj gravitiraju te će ondje dobiti sve potrebne informacije i upute. Otkupljivat će samo kvalitetan žir, čvrst na dodir i sjajna oklopa, bez vidljivih oštećenja i rupa od parazita. A onaj lošije kvalitete bit će vraćen skupljačima jer nije za upotrebu i ne može se koristiti za pošumljivanje.

Pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti (obrtnici) koje su u sustavu PDV-a na obračunani iznos usluge skupljanja dodaju PDV. Cijena usluge skupljanja za građane je brutoiznos, u kojem su sadržani svi porezi i doprinosi, što znači da im nakon svih odbitaka ostaje oko sedam kuna za kilogram. Više na LINKU

DEMOS MEDIA