Danas na teren izlazi gotovo osam tisuća popisivača

Danas na teren izlazi gotovo osam tisuća popisivača

Od jutros na teren diljem Hrvatske izlazi gotovo osam tisuća popisivača koji će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem. Sinoć je bila navala jer su se mnogi željeli popisati u zadnji tren, pa zbog zagušenja sustava nisu mogli pristupiti aplikaciji. U 9 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ravnateljica Državnoga zavoda za statistiku dat će konačne podatke o samopopisivanju građana, no do jučer navečer popisalo ih se milijun i 326 tisuća. Javlja HRTV.

Popisivanje u dvije faze

Državni zavod za statistiku provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a građani su sami mogli odabrati kako se žele popisati.

Od danas, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali.

Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača. Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti. Izvorni LINK ove vijesti .

DEMOS MEDIA