Osnovan Sindikat radnika digitalnih platformi

Osnovan Sindikat radnika digitalnih platformi

Iva Filipović, suosnivačica i tajnica sindikata: Želimo da se dokaže da smo radnici i da platforma preuzme na sebe plaćanje doprinosa. Naša je želja da platforme, osim plaćanja doprinosa, preuzmu i plaćanje poreza, jer ga trenutno mi plaćamo.  Uber uzima 25 posto provizije za svaku vožnju (što je njima čista zarada), dok smo mi dužni na taj iznos platiti PDV u iznosu od 25 posto, što znači da plaćamo njihov porez. O tome piše H-ALTER

U Hrvatskoj je osnovan prvi Sindikat radnika digitalnih platformi u cilju poboljšanja radnih uvjeta vozača Ubera i Bolta, dostavljača Glova i Wolta i radnika drugih digitalnih platformi. Razgovarali smo s tajnicom novoosnovanog Sindikata Ivom Filipović koja je ujedno jedna od osnivača i glavnih pokretača Sindikata, vlasnica obrta i višegodišnja vozačica putem platformi Ubera i Bolta. Sindikat radnika digitalnih platformi je u podružnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Zbog izostanka regulacija takvog oblika poslovanja, digitalne su platforme u stanju zakonski predstavljati svoje radnike kao poslovne partnere zbog čega se oni nalaze u prekarnom radnom odnosu i ne uživaju niz radničkih prava poput plaćenog godišnjeg i roditeljskog dopusta, bolovanja, vikenda, osmosatnog radnog vremena i sigurnog zaposlenja. To znači da se radnici digitalnih platformi nalaze na razmeđi između zaposlenosti i nezaposlenosti. Nisko plaćeni, bez beneficija i u stalnom strahu od samovolje digitalnih platformi, ovi su radnici odlučili osnovati Sindikat.

“Mi osnivači Sindikata smo se slučajno upoznali na cesti, a kroz godine smo vidjeli puno nepravilnosti, pogotovo od strane platformi i agregatora/flotaša koji su posrednici između radnika i platformi. Došli smo na ideju osnivanja sindikata kako bismo udružili radnike i zajednički apelirali na državu i platformu da uvedu promjene. Sindikat je nastao na ideji taksista, proširio se na dostavljače, a želimo se proširiti i na druge digitalne platforme jer je to budućnost poslovanja. Nedavno nam se javila gospođa koja radi na platformi Upwork i u istoj je situaciji – ima obrt, platforma joj uzima 20 posto provizije po svakom završenom zadatku, potpuno je podređena radu platforme i nema nikakvog utjecaja”, kaže Filipović.

Na koji način su radnici podređeni radu platforme?

Moramo zadovoljiti statistiku otkazivanja i prihvaćanja vožnji, što služi kao svojevrsna ocjena, a nemamo nikakav uvid u metode ocjenjivanja, kao ni u nagrade i kazne koje iz ocjena slijede. Unazad par mjeseci Uber je počeo isključivati veliki broj vozača koji češće otkazuju vožnje. To je razumljivo, ali nisu nam dali informacije kolika je stopa otkazivanja dopuštena i kakve će biti sankcije. Vozači su se našli u situaciji da su sjeli u auto, htjeli početi raditi, ali se nisu mogli spojiti na mrežu. Tada im je došla obavijest da su isključeni na određen broj dana. Više na LINKU

DEMOS MEDIA