Što i kako dalje za SDP?

Što i kako dalje za SDP?

Kakvi su mogući scenariji razvoja situacije u SDP-u nakon jučerašnjih sastanaka Kluba zastupnika i Predsjedništva stranke? Čeka li i SDP raskol, unutarstranački izbori, pomirenje ili nastavak agonije? Što koji od scenarija znači za članove SDP-a, a što za SDP-ove birače? O tome su u emisiji Hrvatskog radija urednice i voditeljice Jasmine Popović “U mreži Prvog” razgovarali SDP-ovci Davorko Vidović i Ivo Jelušić. Javlja HRTV

Na sjednici Kluba zastupnika SDP-a glasalo se o isključivanju četvero izbačenih zastupnika, no odluka nije prošla. Ni sjednica Predsjedništva nije donijela razrješenje. Spas se traži u Glavnom odboru koji bi se trebao bi se sastati 2. listopada.

U emisiju su pristali doći samo Davorko Vidović i Ivo Jelušić, iako je gostovanje bilo ponuđeno i drugima, no dobili su.

– Na žalost, postali smo tema, kazao je Vidović, rekavši da bi volio da ovo bude kraj jednog stanja koje u stranci predugo traje.

Kazao je da je godinu dana bio mir u stranci, a onda se dogodilo nešto što je teško shvatljivo – predsjednik stranke krenuo je u proces stvaranja novog SDP-a, izbacivanja članova koji se odvijao postupno.

– U godinu dan izbacili su 14 članova Glavnog odbora jer je Peđa Grbin pretpostavio da mu nisu skloni, raspuštene su tri zagrebačke organizacije, raspušteno vodstvo organizacije u Zagrebu, Slavonskom Brodu, pa su postavljeni povjerenici. To je bilo suludo raditi prije izbora i rezultat je bio loš. Umjesto da preuzme odgovornost, raspuštaju se čitave organizacije, ustvrdio je.

Na pitanje kako će se situacija riješiti, Jelušić je rekao da u SDP-u postoje dvije frakcije i godinama je time obilježen.

– U SDP-u nema programskih, ideoloških problema, nego sukobi frakcija oko toga tko će biti na čelu, a onaj tko ga ne zauzme, za njega mjesta nema. To mora prestati. Rješenje treba naći, rekao je Jelušić. Više detalja na LINKU

DEMOS MEDIA