Policija pregledava snimke s Festivala slobode: Organizatorima prijete kazne i do 80.000 kn, ali postoji jedan problem

Policija pregledava snimke s Festivala slobode: Organizatorima prijete kazne i do 80.000 kn, ali postoji jedan problem

Zagrebački stožer nije zaprimio zahtjev organizatora za izdavanje suglasnosti za okupljanje više od 100 osoba, kako je propisano

Zagrebačka je policija, kao što je bilo i najavljeno, snimala skup koji se pod nazivom Festival slobode održao u subotu na Trgu bana Jelačića i tek nakon pregleda snimki vidjet će se je li bilo nekih ponašanja zbog kojih će se podnositi prijave protiv pojedinaca ili organizatora, doznali smo u PU zagrebačkoj. Doznaje Jutarnji list

Trebat će neko vrijeme da se pregledaju snimke i utvrde eventualni prekršaji i prekršitelji, a kao što je bilo vidljivo iz dosadašnjih izvještaja, policija je postupala prema jednoj ženskoj osobi koju je predala Hitnoj pomoći.

Provođenjem izvida i analizom foto-video i audio-dokumentacije policija će utvrditi moguću prekršajnu odgovornost organizatora u smislu odredbi Zakona o javnom okupljanju, piše Dnevnik.hr.

Prijete im kazne od 500 do 80.000 kuna – ovisno o prekršaju, ali i odgovornoj osobi. A tko je odgovoran za inicijativu – kriju kao zmija noge. No podatak je to koji su policiji ipak morali otkriti jer su ispunili formular kako bi okupljanje prijavili.

Upozoreni

Gradski stožer civilne zaštite pitali smo je li bilo kršenja epidemioloških mjera. Policiji je skup bio prijavljen, ali ne i gradskom stožeru Civilne zaštite koji, kako je bila riječ o skupu na kojem se očekivalo više od 100 sudionika, ne bi ni dozvolio održavanje skupa.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba nije zaprimio zahtjev organizatora za suglasnost za održavanje javnog okupljanja više od 100 osoba sukladno točki III. stavku 1. Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba obavijest o najavljenom događanju zaprimio je od Županijskog centra 112 putem elektronske pošte (17. rujna 2021. u 14.43 sati), a nakon čega je prijavitelj događanja upozoren na mjere iz predmetne Odluke te pozvan na njihovo poštivanje, odgovoreno nam je iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Nadzor provedbe

Sukladno predmetnoj Odluci, nadzor nad provedbom propisanih mjera provode službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori