MEDIA DEFENCE: Kako izbjeći SLAPP tužbe i ostale pravne opasnosti – iz Sindikata novinara Hrvatske

MEDIA DEFENCE: Kako izbjeći SLAPP tužbe i ostale pravne opasnosti – iz Sindikata novinara Hrvatske

Prenosimo aktualnu objavu sa stranica SNH.

Posljednjih 12 mjeseci stavilo je u središte pozornosti koliko su slobode medija ugrožene. U posljednjih godinu dana te su prijetnje ubrzane zbog pandemije, jer su beskrupulozni režimi uveli ugnjetavajuće pravne mjere pod krinkom suzbijanja dezinformacija, koristeći sve sofisticiranije metode za kontrolu internetskih informacija i nastavljajući suzbijanje kritičkog novinarstva, piše Media Defence za Global Investigative Journalism Network.

Uz naglasak da se savjeti ne mogu smatrati službenim pravnim savjetom, naveli su nekoliko zamki i savjete kako ih izbjeći. Pa navode:

Ako novinari ne mogu u potpunosti smanjiti pravni rizik, sljedeći kontrolni popis uključuje praktične savjete koji bi se trebali pokazati korisnima u smanjenju vjerojatnosti da će biti proglašeni odgovornima za klevetu:

– Slijedite dobra novinarska načela. Budite temeljiti, pošteni i točni u onome što objavljujete, pažljivo pripišite svoje izvore i citate, snimajte razgovore – uz pristanak kad god je to moguće, i nemojte frazirati izjave na takav način da stvarate implikacije koje nemate namjeru ili nemate dokaze koji idu u prilog. Osim toga, nemojte selektivno birati, sažeti ili parafrazirati riječi ispitanika, a zatim ih držati unutar navodnika.

– Recite samo ono što možete dokazati, vodite evidenciju, pribavite pristanak, provjerite svoje činjenice, koristite pouzdane izvore.

– Budite svjesni onoga što govorite i govorite samo ono što možete dokazati. Kontrolirajte točnost izjava i izbjegavajte nejasnoće. Vodite evidenciju o svojim istraživanjima i drugim dokumentima. Ako ćete dati potencijalno skandaloznu izjavu o tvrtki ili pojedincu, morate biti u mogućnosti dokazati da je vaša izjava istinita i utemeljena na činjenicama, pa prikupljajte dokaze kad god je to moguće.

– Ako vođenje evidencije uključuje snimanje predmeta zvukom ili videom, važno je da dobijete njihov izričit pristanak u pisanom obliku.

– Uvijek provjeravajte svoje činjenice i koristite pouzdane izvore. Nemojte automatski pretpostavljati da je nešto drugdje napisano istina. Upamtite da možete biti odgovorni za objavljivanje klevetničke izjave. Stoga, budite oprezni kad je riječ o ponavljanju optužbi. Čak i ako nedužno ponovno tweetate potencijalno klevetnički Tweet, riskirate biti tuženi.

– Ako iznosite svoje mišljenje o nečemu, jasno recite da je to vaša subjektivna ocjena i da je ponuđena u dobroj vjeri. Više na LINKU

DEMOS MEDIA