Val poskupljenja – na red došla i školska prehrana

Val poskupljenja – na red došla i školska prehrana

foto: ilustracija Ministarstvo poljoprivrede

U valu poskupljenja, u Bjelovaru su poskupjeli i obroci u osnovnim školama i to za 30 posto. Mjerodavni to opravdavaju poskupljenjem namirnica i energenata, a cijenu su, kažu, morali podići kako bi zadržali kvalitetu prehrane. Javlja HRTV

Umjesto 6 kuna, od ove školske godine roditelji će u svim bjelovarskim osnovnim školama plaćati 9 kuna po obroku. Tako će, hrani li se u prosjeku dijete 20 dana u mjesecu, umjesto 120 plaćati 180 kuna.

– Imam troje djece, pa samim time imam pravo na besplatnu školsku kuhinju. Ali da moram plaćati za dvoje, troje djece – to je veliko poskupljenje, kaže Božica Hudoletnjak.

No, ravnatelji škola kažu bilo je neizbježno. Ravnateljica Prve osnovne škole Bjelovar Martina Supančić napominje kako je došlo do poskupljenja i energenata i živežnih namirnica. Morali su se, dodaje – tome prilagoditi.

U Gradu Bjelovaru kažu kako su prihvatili zahtjev ravnatelja za povećanjem cijena da bi se održala kvaliteta prehrane.

– Svi govorimo o razvoju poljoprivrede, domaćim lokalnim proizvodima. U interesu nam je da ih plasiraju naši poljoprivrednici u škole, kazao je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

U sklopu Bjelovarskog doručka djeci se, kaže nutricionistica Margita Zlatić – nastoji omogućiti kuhano i domaće. U školama se varivo služi jednom tjedno, a dvaput tjedno meso s prilogom i salatom. Uz to uvijek dolazi voće ili mliječni proizvod, a u petak se poslužuje ‘lakto-vegetarijanski’ obrok.

U školama ističu i kako se zbog većih cijena obroka nije smanjio broj zainteresiranih za prehranu. U Bjelovaru se u školskim kuhinjama hrani gotovo tri tisuće djece. A gradski oci napominju da ih od toga tisuću ne plaća obroke. U europskome projektu Djetinjstvo bez gladi sufinancira ih Grad Bjelovar. Više na LINKU

DEMOS MEDIA