Karolina Vidović Krišto skuplja potpise za smjenu ministra Marića…

Karolina Vidović Krišto skuplja potpise za smjenu ministra Marića…

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto pokrenula je inicijatiu za smjenu ministra financija Zdravka Marića. Na svom facebook profilu navela je razloge.

Objavu prenosimo u cijelosti;

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću:

“PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

n/r gospodinu Gordanu Jandrokoviću

Sukladno članku 116. stavku 1. Ustava Republike Hrvatske („Narodne novine“ br. 56/90, 135/97, 08/98, 113/00, 124/00, 28/01, 41/01, 55/01, 76/10, 85/10, 05/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske br. SuP-O-1/2014 od 14. siječnja 2014. godine) i članka 125. Poslovnika Hrvatskog sabora („Narodne novine“, br. 81/13, 113/16, 69/17, 29/18 i 53/20), dolje potpisani zastupnici u Hrvatskome saboru podnoseprijedlog za pokretanje pitanja povjerenja gospodinu Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske.

Podnositelji ovog prijedloga, temeljem članka 125. Poslovnika Hrvatskog sabora, traže da se u Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora odmah uvrsti točka „Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja gospodinu Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske“ i to iz slijedećih razloga:

Sustavno obmanjivanje javnosti i iznošenje neistina te kršenja Zakona o Vladi čl. 5., kršenja Zakona o sprječavanju sukobu interesa članak 2. i 7., te mogućeg počinjenja ili pomaganja u počinjenju djela iz Kaznenog zakona čl. 240, čl. 256, čl. 259 i čl. 265.Na konferenciji za medije, dana 18. kolovoza 2021., ministar Marić izjavio je kako je njegovo ljetovanje njegova privatna stvar, te da je ljetovao na jahti prijatelja koji je poduzetnik, a da taj poduzetnik nema nikakvih poslova s ministarstvom koje vodi ministar Marić. Ova izjava ministra Marića jest nesporna i dokaziva laž!

Ministar financija nadređen je:

a) Poreznoj upravi RH

b) Uredu za sprečavanje pranja novca)

Carinskoj upravi RH Pod

a):Ministar iznosi groteskne neistine. Porezna uprava po zakonu je nadležna za sve fizičke i pravne osobe. Slijedom toga, mogućnost pogodovanja od strane Porezne uprave moguća je kod svake fizičke i pravne osobe u hrvatskoj državi.P

b):Svaka fizička ili pravna osoba u RH može biti predmet zanimanja Ureda za sprečavanje pranja novca, ukoliko postoje naznake protupravnog djelovanja. Ovdje posebno u obzir dolaze oni poduzetnici koji posluju s takozvanim „poreznim oazama“. Upravo je obitelj Pavičić povezana s tvrtkama koje imaju sjedište u poreznim oazama, a Blaž Pavičić je sin Mirka Pavičića koji je dugogodišnji poduzetnik, te je imao često poslovanje s poreznim oazama (Gibraltar). Isto tako, javno dostupne informacije govore o neobično visokim kreditnim poslovima bez adekvatnog osiguranja, te neobičnim načinom završnih obračuna!? Obitelj Pavičić se itekako može promatrati kao blisku vladajućim strukturama, kako nacionalnim tako i lokalnim. Privatna bliskost poduzetnika s vladajućim strukturama vrlo često ima motiv u protupravnom pogodovanju, te se iz tog razloga takovi odnosi moraju kritički promatrati, pogotovo ako političari konzumiraju luksuzne poklone.

Pod c):Dokumentirano iznošenje neistine jest tvrdnja ministra financija kako vlasnik jahte na kojoj je ljetovao nema poslove s Ministarstvom financija.

Dokaz neistine jest rješenje/ odobrenje Carinske uprave, područni carinski ured Rijeka, Služba za nadzor, Klasa: UP/I-413-01/21-28/499, URBROJ: 513-02-6004-21-3, od 9. srpnja 2021.Gore navedeni dokazi neupitno potvrđuju da je ministar financija Marić iznosio neistine te lagao hrvatskoj javnosti.

Vlada svake države, osim što je dužna provoditi zakone te sankcionirati svako kršenje zakona, mora svojim djelovanjem uspostavljati standarde te djelovati kao uzor svim građanima u poštivanju zakona vlastite države. U funkcionirajućim i razvijenim europskim državama postoji minimum političke kulture koja je obvezatna za sve političke čimbenike. Biti uhvaćen u iznošenju neistina u javnosti, ili, još gore, pred parlamentom, podrazumijeva trenutačnu ostavku. Od tog se kriterija ne odustaje ni kod izuzetno popularnih političara, kao, na primjer, u slučaju bivšeg njemačkog ministra obrane Karla-Theodora zu Guttenberga, koji je zbog iznošenja neistina u svezi svog doktorata morao odstupiti.

Ovdje treba napomenuti da njegovo iznošenje neistina o doktoratu nije nanosilo štetu državnom proračunu. Ponašanje ministra Marića od trenutka imenovanja za ministra financija nanosi štetu hrvatskim građanima, potiče i stvara korupciju, te posljedično stvara siromaštvo.

Gore navedene činjenice nisu prvi slučaj kršenja zakona od strane ministra Marića, te valja podsjetiti na kontinuitet njegovih nedopuštenih radnji:• 2016.: Svojim utjecajem kao predsjednik NO HBOR-a i kao ministar financija ishodio je kod stručnih službi HBOR-a pozitivnu ocjenu kreditnog rejtinga Agrokora.

Kao ministar financija, ali i kao bivši zaposlenik Agrokora u sektoru financija, znao je za Agrokorovu prezaduženost, te kako u trenutku kada stručne službe HBOR-a Agrokoru dodjeljuju rejting „Triple-A“ (AAA), HNB svim drugim kreditnim institucijama zabranjuje kreditiranje Agrokora upravo zbog prezaduženosti.

Znači, ministar Marić posjedovao je informaciju koju je svjesno skrivao kako bi pogodovao svom bivšem poslodavcu

.• 2017.: Ministar financija Marić izjavio je kako se s Ivicom Todorićem nije nalazio od početka izbijanja afere, što je Martina Dalić u svojoj izjavi USKOK-u demantirala. https://www.vecernji.hr/…/iskazi-martine-dalic-u-uskok…

• 2019. i 2020.: Ministar Marić sudjelovao je – protivno pravilima HBOR-a – u procesu odobravanja kredita vjetroparku Krš-Pađene, iako kao predsjednik NO nije imao pravo utjecati na odluke i ocjene stručnih službi i Uprave HBOR-a. NO HBOR-a je sjednici 18. siječnja 2019. odbio kredit vjetroparku, nakon čega vlasnik vjetroparka, Milenko Bašić, putem tadašnje Državne tajnice Josipe Rimac, stupa u kontakt s ministrom Marićem, te je na njezinu sugestiju primio dotičnog Bašića. Marić je kao uvjet za taj sastanak istaknuo kako želi u četiri oka razgovarati s Bašićem. Sastanak je dogovoren 25. siječnja 2019., a održao se tri dana kasnije. https://www.telegram.hr/…/zasto-se-zdravko-maric…/

Nakon tog razgovora u četiri oka i bez svjedoka, NO HBOR-a na sjednici 14. ožujka 2019. odobrava vjetroparku kredit koji je najviši u povijesti HBOR-a. Ovdje treba naglasiti da projekte obnovljivih izvora energije, ukoliko su profesionalno i transparentno pripremljeni, imaju različite međunarodne izvore financiranja, te je ova visina kredita štetna za hrvatske građane jer je ovaj projekt mogao, da je pripremljen od vjerodostojnog i profesionalnog poslovnog vodstva, mogao dobiti međunarodna sredstva financiranja, a navedena sredstva HBOR-a mogla su se iskoristiti za poticaje malog i srednjeg poduzetništva. Isto tako je nesporno da je ministar Marić izvršio utjecaj na stručne službe HBOR-a kako bi nerealno visoko ocijenile investicijsku vrijednost samog projekta

Motiv za tu manipulaciju bio je prikazati iznos kredita u odnosu na ukupnu investiciju postotno nižim nego što to stvarno jest.S obzirom na sve navedeno, razvidno je kako Zdravko Marić nije osoba koja može obnašati dužnost ministra financija u Vladi Republike Hrvatske, ni dužnost potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, slijedom čega podnositelji ovog Prijedloga predlažu da Hrvatski sabor, nakon provedene rasprave, donese:

Odluku o iskazivanju nepovjerenja gospodinu Zdravku Mariću, potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru financija u Vladi Republike Hrvatske.

Prijedlog za pokretanje povjerenja gospodinu Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske i potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske podnose zastupnici:”