SVEČANA DODJELA VELEBITSKE DEGENIJE 22. RUJNA U NOVINARSKOM DOMU

SVEČANA DODJELA VELEBITSKE DEGENIJE 22. RUJNA U NOVINARSKOM DOMU

Svečana dodjela nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove u području zaštite okoliša i prirode održat će se u srijedu 22. rujna s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Riječ je o 23. dodjeli ove prestižne novinarske nagrade u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija za radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. Ocjenjivački odbor najbolje je izabrao među 74 novinarska rada, koje je prijavilo 39 novinarki i novinara.  

Zbog pandemije COVID-19 uobičajeni datum svečane dodjele Velebitske degenije pomaknut je s 22. travnja, Dana planeta Zemlje, na srijedu, 22. rujna, u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja (European Sustainable Development  Week) kao najprimjerenije manifestacije povezane s temama kojima se bavi i velik broj prispjelih radova. 

Svečanost dodjele bit će dijelom i humanitarna – pomoći će u potresu stradalom Odjelu pedijatrije sisačke bolnice “Dr. Ivo Pedišić”. U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, s profesorima i studentima, zidovi odjela na kojem se liječe najmlađi bolesnici bit će nakon obnove oslikani motivima zaštićenih krajolika Parka prirode Lonjskog polja, a pod sloganom “Zdrav okoliš – za zdravlje najmlađih”. Prostor u kojem se liječe najmlađi bolesnici na taj će način biti ne samo estetski uređen, nego i ciljano i edukativno oslikan reprezentativnim motivima prirode Sisačko-moslavačke županije.

Velebitsku degeniju dodjeljuje Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i HEP Opskrba.

Pobjednik u svakoj kategoriji uz novčanu nagradu i plaketu, osvaja i kipić velebitske degenije, djelo akademskoga kipara Stjepana Divkovića.

Sama nagrada ime je dobila po endemičnoj biljci žutih cvjetova Velebitskoj degeniji, najrjeđoj vrsti velebitske i hrvatske flore. Raste samo na oporom staništu Velebita, svojim korijenom prodire duboko u kamen, iz njega crpi snagu, odolijeva suši i velebitskoj buri te je jedinstven simbol izdržljivosti i opstanka.

Imena dobitnika i izvješće sa svečanosti bit će objavljeni na portalu HND-a hnd.hr neposredno nakon uručenja nagrada. 

Zahvaljujemo svim kolegicama i kolegama na velikom odazivu na ovogodišnji natječaj te visokoj kvaliteti radova. Ocjenjivački odbor imao je mnogo posla da od najboljih odabere najbolje. Ipak, zbog epidemioloških mjera broj nazočnih na svečanosti u Novinarskom domu sveden je na minimum stoga ni ove godine nije bilo moguće pozvati sve koji su nam poslali svoje radove. Zbor novinara za okoliš HND-a zahvaljuje na razumijevanju.

Izvor: HND 

DEMOS MEDIA