Ni Tomašević nema rješenje za problem ovrha i visokih troškova: Vodoopskrba potrošila više od 25 milijuna kuna za odvjetničke usluge – Evo tko su kraljevi zarade

Ni Tomašević nema rješenje za problem ovrha i visokih troškova: Vodoopskrba potrošila više od 25 milijuna kuna za odvjetničke usluge – Evo tko su kraljevi zarade

Kako doznaje Nacional samo jedna u nizu tvrtki u sastavu Zagrebačkog Holdinga tijekom 2018. i 2019. godine na odvjetničke je usluge potrošila oko 25,2 milijuna kuna. Riječ je o Vodoopskrbi i odvodnji d.o.o. (VIO) čija je primarna zadaća isporučiti usluge javne vodoopskrbe i odvodnje na području grada Zagreba, Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik, te usluge odvodnje otpadnih voda za stanovnike grada Zagreba i Svete Nedelje.

Nacional je u posjedu dokumenta koji prikazuje iznose isplaćene odvjetničkim uredima i društvima za njihove usluge tijekom 2018. i 2019. godine, a kojima je ukupno isplaćeno 25,2 milijuna kuna.

Na popisu odvjetničkih društava kojima su isplaćene izdašne naknade za obavljanje odvjetničkih usluga nalaze se odvjetnička društva Hanžeković&Partneri, Galetović i Galetović, Sardelić i partneri, Šunić i partneri te odvjetnici Dražen Crnković, Siniša Tabak i Andrea Kožar te mnogi drugi.

Poznato je da državne tvrtke odvjetnike za pravno zastupanje biraju temeljem pozivnog natječaja te na temelju iskustva u područjima za koja su im usluge potrebne. Usluge se moraju plaćati u skladu s propisanim odvjetničkim tarifama, a iako Vodoopskrba ima svoju pravnu službu, njihovi zaposleni pravnici ipak nisu dovoljni za rješavanje brojnih i kompleksnih predmeta pa često angažiraju vanjska odvjetnička društva.

Nacional je u posjedu dokumenta koji pokazuje kako je Vodoopskrba i odvodnja d.o.o., za opće upravne poslove kao i za zastupanje u ovršnim predmetnima koje pokreće, uglavnom protiv građana, radi naplate dospjelih dugovanja angažirala 30 odvjetničkih ureda i društava čiji se isplaćeni iznosi itekako se razlikuju.

Rekorder po isplati odvjetničko društvo Galetović&Galetović kojima je u dvije godine isplaćeno više od 4,5 milijuna kuna za odvjetničke usluge. Damir Galetović, jedan od suvlasnika odvjetničkog društva kojem je VIO isplatio milijunski iznos, u javnosti je poznat kao zastupnik ljudi iz crne kronike među kojima su Hrvoje Petrač i Blaž Petrović. Zastupa Hrvatsku poštu te brojne druge državne tvrtke.

Drugi najveći iznos, nešto više od tri milijuna kuna, isplaćen je Odvjetničkom društvu Leko i partneri. Ovaj odvjetnički tim iz godine u godinu zauzima top mjesta najplaćenijih hrvtskih odvjetničkih društava, a većinski udio u tom uredu u rukama je zagrebačkog odvjetnika Miroslava Leke.

Treći najveći iznos isplaćen je Odvjetničkom društvu Ilić, Vinter, Kiš, Šimunović i to nešto manje od 3 milijuna kuna (2.923 .597 ,23). Najvjerojatnije se radi o odvjetničkom društvu na čijem je čelu odvjetnik Thomir Orehovec.

Na četvrtom mjestu nalazi se odvjetnica Andreja Kožar s 2,2, milijuna isplaćenih kuna (2.288.261,63), a na petom je Odvjetnički ured Pilipović s gotovo dva milijuna kuna zarade samo od VIO-a (1.963.929,53) čijem se vlasniku gotovo 10 godina sudilo zbog izjave da ne želi braniti Roberta Matanića, jednog od osuđenika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Više od milijun kuna splaćeno je Odvjetničkom društvu Matić, Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & partneri, Odvjetničkom društvu Mesić, Potočnjak & Šušnjar, Odvjetničkom uredu Čuljak te odvjetniku Dražanu Crnkoviću.

Oko 300 tisuća kuna, na poslovima za Vodoopskrbu, zaradili su Travaš i partneri te Vinko i Ivan Adžić. Gotovo pola milijuna kuna za svoje usluge naplatio je odvjetnik Marko Bujić (470.671kn), a preko pola milijuna kuna društvo Bandićevog odvjetnika Krešimira Krsnika, Odvjetničko društvo Šunić i partneri te Siniša Tabak.

Bandićevoj odvjetnici koja ga je osobodila u aferi “Štandovi” Kseniji Vržina, isplaćeno je 157 tisuća kuna, a samo tisuću više plaćene su usluge Odvjetničkog ureda Klišanin i partneri.  Nešto manje od 200 tisuća kuna isplaćeno je i odvjetniku Marku Ramljaku, a tu se našlo i najbogatije hrvatsko odvjetničko društvo Hanžeković & partneri kojima je isplaćeno 180 tisuća kuna.

70-ak tisuća kuna plaćeno je za usluge odvjetničkih društava Čogurić i partneri, Mihočević & Bajs i Smolek & Škrinjar, a 112 tisuća odvjetnici Lindi Kocijančić.

Najmanje je isplaćeno odvjetničkom uredu Jurić, 1562,50 kuna. Među odvjetnicima i odvjetničkim društvima koji su najmanje koristi imali od predmeta VIO-a su i Odvjetničko društvo Mađarić&Lui (5.654,08kn) i Odvjetničko društvo Grahovac, Horvat, Žaper d.o.o (13.421,58kn). Odvjetniku Tihomiru Rubeši isplaćeno je oko 19 tisuća kuna, društvu Dragičević i partneri 22 tisuće kuna, a Vinku Knezoviću, bivšem djelatniku DORH-a 52 tisuće kuna. Doznaje Nacional