Svečana večera na Roš hašanu puna simbolike

Svečana večera na Roš hašanu puna simbolike

Javlja GLAS SLAVONIJE. Židovi dva dana slave blagdan Roš hašanu, ili Novu godinu po svom kalendaru. Obilježavanje počinje u ponedjeljak navečer, nakon zalaska sunca. To je i Dan trubljenja, ali i Sudnji dan na koji Židovi polažu račune Svevišnjem.

U Levitskom zakoniku piše: “Reče Jahve Mojsiju: ‘Govori Izraelcima i reci: Sedmoga mjeseca, prvog dana u mjesecu, neka vam je potpuni odmor, proglašen glasom trube, sveti zbor. Nikakva teška posla ne radite; u čas Jahvi paljenu žrtvu prinesite‘.” Aškenazi si novu godinu čestitaju riječima: “Budite odmah upisani i upečaćeni u novoj godini”. Na ovaj se blagdan ide u sinagogu. Prije holokausta židovska je zajednica u Osijeku bila toliko brojna da su postojale čak dvije sinagoge, donjogradska i gornjogradska. Danas postoji sinagoga, no to nije istoimena zgrada u Donjem gradu, nego bogoštovni objekt u jednoj od prostorija Židovske općine, u Radićevoj 13.

Uz odgovarajuće blagoslove i molitve na ovaj se blagdan služi svečana večera. Među čestim jelima punim simbolike je hala, ili krušna pletenica s grožđicama. Običaj nalaže da se halu umoči u med. Slatko u jelima ovoga blagdana simbolizira nadu da će godina biti slatka kao med. Potom se s istom nakanom u med umače i jabuka. Osim toga, na blagdanskom stolu još se nalaze mogranj i datulja. Mogranj, ili šipak, kako ga još zovemo, pun je koštica. Židovska tradicija kaže da ih je 613, koliko je Božjih zapovijedi ili micvi. Važna jela na blagdanskom meniju su riblja ili janjeća glava. Prije njihova jedenja izriče se sljedeći zaziv: “Neka bi bila tvoja volja, Vječni, Bože naš i Bože naših otaca, da budemo glava, a ne rep”. Više na LINKU

DEMOS MEDIA