Raskol u SDP-u zbog spornih izbacivanja: ‘Da nas Plenković želi uništiti, raspisao bi izbore…‘

Raskol u SDP-u zbog spornih izbacivanja: ‘Da nas Plenković želi uništiti, raspisao bi izbore…‘

Europarlamentarac Predrag Fred Matić ne odustaje od traženja odgovora o izbacivanju četvorice članova

Nitko se ne treba iznenaditi ako na površinu izbiju snažne podjele na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Hrvatske, ali Peđa Grbin ipak može biti miran jer ima podršku većine članova tog stranačkog tijela. Međutim, izgleda da ni Grbinovi saveznici, baš kao ni protivnici, ne očekuju velike potrese u povodu rasprave o sudbinama Gordana Marasa, Rajka Ostojića, Nikše Vukasa i Zvane Brumnića, donedavno pripadnika prvog ešalona stranke, čije ih se vodstvo riješilo tako što im nije dozvolilo ponovni upis u SDP, doznaje se u razgovorima s političarima Socijaldemokratske partije. Piše R. Bajruši Jutarnji list

Slučajno ili ne, članovi Predsjedništva SDP-a sastaju se točno mjesec dana nakon što je Grbin na sjednici Predsjedništva te stranke održanoj 17. srpnja u jednom trenutku izjavio da podnosi ostavku te je revoltirano napustio sjednicu. Nakon pola sata ipak se vratio, ali netko je informaciju pustio u medije. Nisu pomogla ni kasnija objašnjenja, poput onog koje je dala eurozastupnica Biljana Borzan – da se “radilo o jednom napornom, dugotrajnom, višesatnom sastanku”.

“Predsjednik je zaista reagirao tako da se naljutio i izašao sa sastanka. No, moram reći da nitko od nas u tom trenutku nije shvatio to kao nekakvu zabrinjavajuću situaciju. Osobno, u tome vidim jednu burnu reakciju kronično neispavanog tate novorođenčeta i ništa drugo”, poručila je potpredsjednica SDP-a.

Dnevni red u zadnji čas

U ponedjeljak oko podneva još nije bio dostavljen dnevni red ove važne sjednice, ali znalo se da je sazvana zbog rasprave o ekskomuniciranoj četvorki, koja je dobila nogu, a da nisu predočeni ozbiljni argumenti za tako drastičan postupak. U stvarnosti, pitanje je bi li do ove sjednice došlo da na tome nije inzistirao Predrag Matić Fred u javnom istupu u Jutarnjem listu, kada je upozorio da je u SDP-u neprihvatljivo izbacivanje članova zato što se ne slažu s aktualnim vodstvom.

Slične teze Matić je ponovio i kada smo jučer razgovarali. – Poznato je da se protivim izbacivanju iz stranke i to ću sigurno ponoviti na sjednici Predsjedništva. To su krivi potezi i nadam se da ćemo otvoreno razgovarati, makar se neću iznenaditi budem li preglasan – rekao nam je Matić.

Bez iznenađenja

U razgovoru koji smo vodili, Fred Matić je otkrio da se u međuvremenu susreo s nekima od izbačenih SDP-ovaca, ali ustvrdio je da to nije imalo veze sa sjednicom Predsjedništva.

– Popio sam odvojene kave s Nikšom Vukasom i Gordanom Marasom. S obojicom sam blizak, no rijetko se viđamo jer većinu vremena provodim u Bruxellesu, tako da je ovo bila šansa da porazgovaramo, i privatno i o politici. Moj je dojam da je Maras jako zainteresiran oko svojeg statusa u SDP-u, a Nikša je djelovao prilično opušteno, makar, iskreno, ne znam što namjerava poduzeti – ispričao nam je Matić.

A da se u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu neće dogoditi ništa spektakularno, najavio je još jedan član Predsjedništva, koji je zamolio da ga ne spominjemo. Ovaj dugogodišnji SDP-ovac duboko je razočaran situacijom u stranci, za koju smatra da se neće tako skoro promijeniti jer “stalno se bavimo sami sobom umjesto pitanjima koja zanimaju građane i konkretnim životnim temama” te je iznio svoje predviđanje.

Ne pomaže ni tetovaža

– Peđa može biti miran jer iza sebe još ima članova Predsjedništva, a vjerojatno i u Glavnom odboru. Zato će proći isključenje njegovih protivnika iako će ga kritizirati Matić, Mišo Krstičević koji je u rodbinskim odnosima s Rajkom Ostojićem i još ponetko.

Međutim, Grbin za sada nema pravu unutarstranačku konkurenciju, pa može donositi i ovakve odluke. Što se tiče Krstičevića, sumnjam da će SDP-u pomoći njegova tetovaža s likom Che Guevare. Da nas Plenković želi uništiti, raspisao bi prijevremene izbore, na kojima bismo potpuno potonuli – skeptičan je ovaj član Predsjedništva.

Pokušali smo dobiti odgovore iz kruga Peđe Grbina, ali tamo je vladao “silenzio stampa”. Također, medijski je nedostupan i Rajko Ostojić, a u SDP-u tvrde da se nekadašnji ministar zdravlja i aktualni saborski zastupnik ne javlja ni stranačkim kolegama.

Jednostavno, SDP prolazi duboku krizu na raznim područjima. Prema posljednjim istraživanjima, rejting stranke varira između 13 i 15 posto, a socijaldemokrate je platforma Možemo! smijenila na položaju vodeće stranke ljevice. Tu je i korupcijski skandal u kojem je kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika na lokalnim izborima i gradski vijećnik te stranke Ivan Tropan osumnjičen da je s ocem zloupotrijebio potpore za očuvanje radnih mjesta. Usto jeprilično nejasno kakva je strateška agenda.