Idete na godišnji odmor? Stručnjaci savjetuju da napravite i odmor od društvenih mreža

Idete na godišnji odmor? Stručnjaci savjetuju da napravite i odmor od društvenih mreža

Ove godine, tijekom svog ljetnog odmora, isključite obavijesti na društvenim mrežama i uživajte u trenutku.

Društvene mreže (bez obzira na to koju koristite i najviše volite) neizostavan su dio naših života. Procjenjuje se da većina ljudi dnevno potroši 144 minute boraveći na društvenim mrežama. Piše zimo.hr

Koliko su društvene mreže dobre ili loše za naše psihičko i fizičko zdravlje, ovisi ponajprije o tome koliko ih dnevno koristimo i koliko nam one osobno znače. S jedne strane omogućavaju nam da ostanemo u kontaktu s ljudima koji su nam ključni u životu, poput obitelji i prijatelja, pružaju nam mjesto za zabavu i otkrivanje novih stvari. S druge strane, one mračnije, pak utječu na našu dobrobit jer nas čine ranjivima na cyberbullying, lažne vijesti, mijenjaju kako vidimo sami sebe i slično.

Tome treba pridodati i gomilu negativnih vijesti koje je moguće pročitati na internetu, kao i stalno uspoređivanje vlastitog života sa životom poznatih i slavnih, influencera pa čak i prijatelja.

No, psiholozi upozoravaju da, ako vam društvene mreže više ne pružaju zadovoljstvo i imate osjećaj kako su prepune negativnih komentara i vijesti, trebate napraviti pauzu. Pogotovo ako su vam društvene mreže posljednje što vidite prije spavanja i prvo što ugledate nakon što ste otvorili oči.

Umjesto da odmah ujutro posegnete za pametnim telefonom i provjerite što su vaši prijatelji i obitelj objavili odnosno radili dok ste vi spavali, savjetuju da se fokusirate na sebe i stvari koje vas osobno čine sretnima.

Stoga ove godine, tijekom svog ljetnog odmora, isključite obavijesti na društvenim mrežama i uživajte u trenutku. Družite se s drugim ljudima, isprobajte nešto novo, doživite svijet kroz vlastite oči, a ne filtere u aplikacijama.

A ako baš ne možete bez fotogrfiranja i objavljivanja fotografija na društvenim mrežama, odredite si točno određeno vrijeme u danu kad ćete se tome posvetiti. I naravno, držite se tog rasporeda. A ostatak dana zaboravite na Facebook, Twitter, TikTok, Snapchat, Instagram i sve ostale mreže koje možda koristite.

I ugodan odmor!