Hrvatska je prva u Europskoj uniji po debljini, a spasonosni lijek mogao bi doći vrlo brzo: stižu injekcije koje skidaju 17 posto tjelesne mase

Hrvatska je prva u Europskoj uniji po debljini, a spasonosni lijek mogao bi doći vrlo brzo: stižu injekcije koje skidaju 17 posto tjelesne mase

O tome piše SLOBODNA DALMACIJA.

Uskoro će na tržište Europske unije, a tako i Hrvatske, doći revolucionaran lijek, u obliku injekcija, protiv debljine, a koji se u SAD-u već koristi.

Tu nam je informaciju rekla prof. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, specijalistica endokrinologije i dijabetologije s KBC-a Rijeka, koja je ujedno i dopredsjednica Hrvatskog društva za debljinu.

– Ti će se lijekovi, kako se pretpostavlja, moći dobiti uz nadoplatu, a radi se o do sada najboljim lijekovima protiv debljine. Prema dosadašnjim kliničkim studijama, taj lijek može dovesti, za godinu dana, do prosječnoga gubitka tjelesne težine od 17 posto. Radi se o lijeku koji smanjuje apetit pa se uz pomoć njega osoba lakše može pridržavati dijete.

Dakle, osoba koja ima 100 kilograma, uz pomoć tih injekcija, pod medicinskim nadzorom, može izgubiti i do 17 kilograma, a možda i više. Pacijent sam sebi daje injekcije, ali uz obveznu i redovitu liječničku kontrolu. Za sada lijek nije dostupan u RH, no čim ugleda svjetlo dana u EU-u, treba ga očekivati i na hrvatskom tržištu. Taj lijek bit će revolucija u liječenju debljine ili pretilosti – kazuje dr. Klobučar Majanović Više na LINKU.

DEMOS MEDIA