Filmom Murina pobjednice Canneskog festivala za najbolji debitantski film, otvoreno 68. izdanje Pulskog filmskog festivala

Filmom Murina pobjednice Canneskog festivala za najbolji debitantski film, otvoreno 68. izdanje Pulskog filmskog festivala

Uoči otvorenja 68. Pula film festivala, film „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović nagrađen jeprestižnom nagradom Camera d’Or ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu. Svečanost otvorenja pulskog festivala, dodatno je ozračena jednim od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu. Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Otvorenju jednog od najstarijih nacionalnih filmskihmanifestacija u Hrvatskoj prisustvovao je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl koji je čestitao Antoneti Alamat Kusanović na povijesnom uspjehu koji je ostvarila zajedno s cijelom ekipom „Murine“.  Osvrnuvši se na godinu prepunu izazova koja je posebno pogodila kulturu i audiovizualni sektor državni tajnik Partl podsjetio je kako je od početka pandemije u suradnji s audiovizualnom zajednicom Ministarstvo kulture i medija pokrenulo cijeli niz mjera za pomoć filmskoj industriji kako bise joj se osigurao opstanak. Dodao je kako je pandemijausporila i hrvatsku produkciju te stoga moramo biti iznimno ponosni na filmove koji su se unatoč svim poteškoćama uspjeli dovršiti, a dio njih izboriti i za pozicije na vodećim svjetskim festivalima. Pandemija i utjecaj streaming platformi ubrzano su promijenili način funkcioniranja industrije u cijelosti, i zato nam je pri izradi Zakona o elektroničkim medijima bilo ključno da osiguramo dodatno i stabilno financiranje, a time rast i razvoj nacionalne kinematografije, istaknuo je državni tajnik Partl. „Uloga Ministarstva je stvoriti povoljan i poticajan okvir, kako bi se omogućilo neometano kreativno stvaranje umjetnika“, zaključio je Partl te izrazio uvjerenje kako će se novim izvorima financiranja nastaviti put do svjetla svjetskih festivala i kinodvorana.

Ovogodišnji Pula film festival održavat će se na 15 lokacija od kojih su četiri rezervirane za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji je 6 hrvatskih i 10 međunarodnih naslova. Sukladno odobrenim preporukama Stožera civilne zaštite Istarske županije, Festival će se održati uz epidemiološke mjere koje podrazumijevaju: održavanje razmaka, nošenje zaštitne maske za lice, dezinfekciju ruku i uzimanje kontakata na ulazu. COVID putovnice ili potvrde o testiranju nisu potrebne.

Programska knjižica Festivala

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Ministarstvo kulture i medija