Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena…..

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena…..

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. srpnja žuto upozorenje za Osječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za područje Velebitskog kanala.

U Osječkoj regiji lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i obilnija oborina. Vjerojatnost grmljavine je do 60%.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na području Kvarner i Kvarnerića mogući su udari vjetra od 35 do 40 čvorova (65-75 km/h), a na području Velebitskog kanala od 35 do 45 čvorova (65-85 km/h). Javlja N1

Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 17. srpnja žuto upozorenje za veći dio Hrvatske.

U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te lokalno obilnom oborinom. U Dalmaciji promjenjivo, lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, drugdje sjeverozapadni i zapadni vjetar.