Liječnik o toplinskom valu koji žestoko udara Hrvatsku: Ovo su znakovi za uzbunu!

Liječnik o toplinskom valu koji žestoko udara Hrvatsku: Ovo su znakovi za uzbunu!

Meteorolog HRT-a jučer je najavio da će novi toplinski val biti malo kraći nego prošli

Danas očekujemo vrhunac toplinskog vala, koji će ipak biti malo kraći nego onaj prošlotjedni. Tijekom dana temperature će dosegnuti 35 i više stupnjeva. Za zagrebačko, osječko i karlovačko područje na snazi je narančasto upozorenje zbog toplinskih valova. Dr. Mladen Horn za HRT je dao nekoliko savjeta kako se čuvati vrućina. 

– Na udaru smo toplinskoga vala. Preporuke su, posebice za starije osobe, da se ne izažu suncu od 11 do 16 sati, osobito srčani, gerijatrijski bolesnici te oni oboljeli od šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti. Pri izlasku terbalo bi glavu zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću. Nužno je uzimati svaka tri sata najmanje pola litre vode, savjetuje voditelj smjene zagrebačke Hitne medicine dr.Mladen Horn te upozorava da su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i dehidracija, suhoća usta i kože, znakovi za uzbunu.

Novi toplinski val će biti malo kraći nego prošli

Meteorolog Izidor Pelajić jučer je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 najavio da će novi toplinski val biti malo kraći nego prošli i najvjerojatnije manje intenzivan.

Objasnio je kako se novi toplinski val očituje u visokim, iznadprosječnim dnevnim temperaturama, a na obali su problem i vrlo tople noći u kojima temperatura ne pada ispod 20, a često ni 25 stupnjeva.

HAK: Na put krećite rano ujutro ili kasno navečer

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju, poručuju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivajući vozače da izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.