U Saboru rasprava o kandidaturi Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda…

U Saboru rasprava o kandidaturi Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda…

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Očekuje se da će rasprava o imenovanju čelne osobe najvišeg suda, oko koje se već mjesecima spore predsjednik i premijer države, potrajati cijeli dan.

U Saboru traje rasprava po klubovima zastupnika. Do sada su već govorili Hrvoje Zekanović, Željko Sačić i Stjepo Bartulica, a potom u ime SDP-a govori Peđa Grbin. Javlja HRT

– Možda je i dobro da Đurđević nije dio elite hrvatskog pravosuđa. Izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda ne može promijeniti stanje u hrvatskom pravosuđu, ali ga može početi mijenjati. Može pokazati da smo kao društvo spremni na iskorake da se stanje poboljša. Važna karakteristika Zlate Đurđević je da je samostalna i da ne dozvoljava da joj Peđa ili Zoran ili Andrej sole pamet. To je glavni razlog zašto većina danas neće podržati Đurđević. Iznenadite me! Pokažite da ste spremni razmišljati izvan kutije. Ako ste danas spremni podržati osobu koja može početi raditi iskorak za pravosuđe, ja ću biti sretan, rekao je Grbin.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta naglasio je da je dobro da se održava rasprava, ali da je šteta što nije došao predsjednik Republike.

– Pravosuđe je na niskim granama. Ne slažemo s tezom Zlate Đurđević da su problemi u pravosuđu nastali devedesetih. Glavni uzroci sežu daleko prije devedesetih, rekao je.

Suverenist Željko Sačić je istaknuo da je predsjednik države “svojim pravnim nasilničkim stilom inficirao kandidatkinju”.

– Imali smo kvalitetnih kandidata, moj stav je da je Šime Savić prihvatljiviji, no predsjednik države ima svoje ovlasti. Žalosno je da nije porazgovarao sa svim kandidatima, zaslužili su, rekao je Sačić.

– Ona je eksponent neoliberalne, zeleno-lijeve politike, Grbina, Tomaševića, Benčić, politika Zorana Milanovića protiv čega se borim, i nije prihvatljiva Suverenistima. Slovi kao borac protiv korupcije, a sama je prekršila proceduru, kazao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Hrvatskih suverenista.