Gabričević: HSU se nije prodao, obiteljske mirovine dio su projektne suradnje…

Gabričević: HSU se nije prodao, obiteljske mirovine dio su projektne suradnje…

Obiteljske mirovine i borba protiv siromaštva su dvije agende na kojima Hrvatska stranka umirovljenika gradi svoj cjelokupan politički rad. To komuniciramo umirovljenicima, ali i svim građanima Republike Hrvatske u zadnjih 4-5 godina, rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević za HTV-ovu emisiju “Studio 4” govorio je o novoj suradnji na projektu obiteljskih mirovina.

Parlamentarna većina od prošloga tjedna broji 77 ruku. Taj sedamdeset sedmi je Silvano Hrelja, zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika koji je s ministrom rada i mirovinskog sustava, Josipom Aladrovićem prošloga tjedna predstavio takozvanu projektnu suradnju koja bi trebala rezultirati biljem položajem umirovljenika. javlja HRT

Gabričević kaže kako ga osobno nije iznenadio potez Hrelje, a vjeruje kako iznenađeni nisu ni članovi predsjedništva kao ni mnogi članovi Hrvatske stranke umirovljenika.

  • Kada su u pitanju obiteljske mirovine i borba protiv siromaštva, to su dvije agende na kojima svoj cjelokupan politički rad gradi Hrvatska stranka umirovljenika. To je nešto što mi komuniciramo umirovljenicima, ali i svim građanima Republike Hrvatske u zadnjih 4-5 godina, rekao je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Posjetio je kako su članovi stranke godinama održavali konferencije za tisak diljem Hrvatske, na kojima su objašnjavali važnost obiteljske mirovine i što bi to značilo za umirovljenike, te kako bi time veliki broj umirovljenika izašao iz zone siromaštva.

Detalji projektne suradnje

  • Ova potpisana projektna suradnja s ministrom Aladrovićem nas svakako vodi u smjeru da će se obiteljske mirovine u dogledno vrijeme riješiti na dobrobit velike većine umirovljenika, zaključio je Veselko Gabričević.

Na pitanje je li to stav čitave stranke ili samo Silvana Hrelje, Gabričević odgovara da je stav HSU-a odavno da se treba na drugačiji način nego do sada komunicirati sa saborskom većinom i s vladom Republike Hrvatske kako bi se riješila goruća pitanja za umirovljenike.

  • Zasigurno će sada mnogi reći da se Hrvatska stranka umirovljenika prodala, nismo se nikome prodali, mi imamo svoje stavove. U samom dokumentu stoji da je to suradnja na projektu rješavanja obiteljskih mirovina. To je po meni nešto što se možda trebalo dogoditi ranije, ali dobro je da smo krenuli s rješavanjem tog problema, dodao je.

Iznos obiteljske mirovine

Gabričević kaže kako se točan iznos novčanog iznosa projektne suradnje nije još određen, međutim vjeruje kako će to biti oko milijardu kuna.

  • Treba računati da se taj iznos odnosi na dva bračna partnera koji su zajedno radili možda 80 godina, a da kad jedan umre ostaje samo 40 godina njegovih ili 70 posto mirovine od bračnog partnera ako je ona povoljnija. Postavlja se pitanje gdje je nestalo 40 godina ulaganja nakon što je preminuo bračni partner?, pita Gabričević.
  • Pravedno je i potrebno da se obiteljska mirovina regulira i da bračni partner koji nije preminuo može primati i dio mirovine preminulog bračnog partnera. To su mnoge državne već davno uočile i riješile, i dobro je da smo i mi na tom putu, kaže.