Ministar Božinović nazočio predaji novih vatrogasnih vozila vatrogascima iz 17 županija

Ministar Božinović nazočio predaji novih vatrogasnih vozila vatrogascima iz 17 županija

Nova vatrogasna vozila se ovom četvrtom isporukom raspoređuju u 17 hrvatskih županija, a radi o 23 vozila za javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljne vatrogasna društva. Time smo ojačali vatrogasni sustav modernom opremom, što je još jedan vid doprinosa MUP-a sigurnosti naše države, njenih građana i stranih gostiju

Dana, 17. lipnja na Policijskoj je akademiji javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima uručena su 23 nova suvremena vatrogasna vozila. Radi se o četvrtoj isporuci vatrogasnih vozila, koja je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, koji se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ potpisan je 14. rujna 2018. godine između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, temeljem čega su, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave, u veljači 2020. godine potpisani ugovori o nabavi navedena 94 vatrogasna vozila.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 256 milijuna kuna, a financiran je s 85% bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. godine. Preostalih 15% financira se sredstvima državnog proračuna s razdjela Ministarstva unutarnjih poslova.

Primopredaji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Na samom početku zapovjednik Tucaković je istaknuo:  „Želimo turističku, lijepu Hrvatsku, a da bi u tom uspjeli svi zajedno moramo pristupiti odgovorno da se požar ne dogodi. Mi smo u preventivnom smislu napravili sve da do požara ne dođe, međutim mi smo tu da reagiramo. Od 1. lipnja 1100 vatrogasaca je zaposleno u sedam priobalnih županija, a 21. lipnja u 10 sati počinje s radom i Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, čijem će otvorenju prisustvovati i ministar Božinović”.

  • „Ministarstvo je preuzelo tu obvezu i zadovoljstvo da hrvatske vatrogasce, te hrabre ljude koji 365 dana brinu o našoj sigurnosti riskirajući svoj život, opskrbi sa upravo ovakvom najmodernijom opremom. Ovo je četvrta isporuka u četiri mjeseca, a vidjeti ćemo se još jednom prije ljeta kako bi isporučili cijeli kontingent od 94 vozila da bi vatrogasci dobili tu opremu u trenutku kada im je najpotrebnija. Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica su s Europskom komisijom uspostavili jedan vid suradnje i povjerenja te naše projekte više nitko neće dovoditi u pitanje jer smo pokazali da smo i spremni i sposobni i ekipirani sa svim službama“, istaknuo je ministar Božinović na današnjoj primopredaji vatrogasnih vozila.

Nadalje je istaknuo kako Ministarstvo unutarnjih poslova neprestano radi na novim projektima. „U ovom trenutku smo krenuli i s nabavom tri helikoptera koji će koristiti također operativne službe civilne zaštite. Pred realizacijom je projekt digitalnih sustava za rano upozorenje i rane odgovore na krize što će bitno ubrzati i učiniti nas još efikasnijima u trenucima kada je to najpotrebnije. U planu nam je i za Ministarstvo obrane osigurati dva nova kanadera“. Više na LINKU

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta: MUP RH