Kerum tvrdi: Mi ćemo s HDZ-om i MOST-om imati većinu u Gradskom vijeću u ponedjeljak, a novi predsjednik bit će Josip Markotić! Grković: To je potpuno neutemeljeno…

Kerum tvrdi: Mi ćemo s HDZ-om i MOST-om imati većinu u Gradskom vijeću u ponedjeljak, a novi predsjednik bit će Josip Markotić! Grković: To je potpuno neutemeljeno…

– Mi ćemo u ponedjeljak imati većinu u Gradskom vijeću sa 16 ruku. HDZ ima devet, HGS ima četiri i s tri ruke od MOST-a imamo većinu od 16 ruku. Za predsjednika Gradskog vijeća biti će predložen i izglasan Josip Markotić iz MOST-a – rekao nam je Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik i predsjednik HGS-a. Piše Slobodna Dalmacija

Ovom informacijom iznenadio je svekoliku javnost, budući je “do prije pet minuta” bilo izgledno kako će u ponedjeljak većinu u Gradskom vijeću imati Ivica Puljak s koalicijom Pametno, Možemo i Nova ljevica, Nezavisnom listom Branke Ramljak, SDP-om i opet MOST-om.

Zanimalo nas je je li to konačna odluka?

– Odluka je konačna, tako je ispregovarano – rekao nam je Kerum.

Hoće li MOST u ponedjeljak, prema riječima Željka Keruma, sa HDZ-om i HGS-om “stvoriti” većinu upitali smo i prof. dr. sc. Ivicu Grkovića, kandidata MOST-a za gradonačelnika Splita i novog MOST-ovog vijećnika u Gradskom vijeću.

– Ne znam odakle mu to, to je njegova potpuno neutemeljena i nemoguća konstrukcija, kratak je bio Grković. Na naše pitanje je li MOST spreman koalirati s HDZ-om i HGS-om, odgovor je bio – ne!

Da se nešto čudno događa u “najluđem gradu na svitu” moglo se čuti u petak, kada su iz izvora bliskim splitskom MOST-u došle informacije da MOST neće “pod obavezno” podržati većinu u “Puljkovom” Gradskom vijeću koje je trebalo biti izglasano u ponedjeljak i čiji je prvi predsjednik trebao biti Jakov Prkić.

Ako su ove informacije točne, dva dana prije formiranja novog lokalnog parlamenta izgleda da od formiranja “Puljkove Vlade” neće biti ništa, odnosno pojavile su se određene “nevolje u raju”.

Naime, MOST koji ima tri vijećnika prema dostupnim informacijama premišlja se, odnosno, kako doznajemo, ne želi potpisati “bianco papir” već želi sudjelovati u vođenju Grada Splita pod “dogovrenim uvjetima”, odnosno da se “do u detalje zna” u kojem će smjeru raditi Gradsko vijeće i kako će ono funkcionirati.

– Ne želimo sudjelovati u nečemu, samo da bi sudjelovali, odnosno kako bi se samo osnovalo Gradsko vijeće, a poslije kako bude. Mi ne želimo sudjelovati u formiranju Gradskog vijeća koje će probleme riješavati u hodu, već želimo raditi u Gradskom vijeću koje točno zna što i kako. Mi, na takav način rada i političke suradnje nismo spremni, istaknuo je Ivica Grković.

“Rukavica je bačena”.

– Ukoliko do u detalje ne bude dogovorena suradnja i ne bude se znalo na koji će način, funkcionirati Gradsko vijeće mi nećemo podržati rad novog Gradskog vijeća i biti ćemo suzdržani u glasovanju – rekao je Ivica Grković.

Dakle, kako od ove godine Gradsko vijeće ima 31 vijećnika (prije je imalo 35), za potrebnu većinu dovoljno je imati 16 podignutih ruku.

S MOST-om Puljkov Centar bi imao komodnu većinu od 18 ruku. Naime, na prošlim izborima Centar je dobio sedam vijećnika, SDP tri, MOST tri, Pametno-Nova ljevica i Možemo tri, a dva vijećnika je dobila Nezavisna lista Branke Ramljak.

Kako je HDZ dobio devet članova, a HGS – Željko Kerum četiri, jasno je da bi većinu sa MOST-om imao Puljak. No, bez tri MOST-ove ruke od većine u Gradskom vijeću neće biti ništa. A to ništa, otvara nešto HDZ-u i HGS-u.

Odnosno, dovodi ih u mogućnost da oni, zajedno sa MOST-ov, ukoliko MOST-ovci u ponedjeljak budu suzdržani, formiraju većinu u Gradskom vijeću, sa kojoj gradonačelnik Puljak ne bi imao “apsolutnu vlast u gradu”.

Da li će početak nove “političke trakavice” u Splitu ići u tom smjeru i da li će HDZ sa HGS-om i MOST-om, ukoliko Puljak ne dobije većinu u Gradskom vijeću, formirati gradsku vlast upitali smo Vicu Mihanovića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a i na prošlim izborima kandidatom HDZ-a za gradonačelnika Splita.

– To, da ćemo mi formirati vlast u Gradskom vijeću je nešto što ja prvi puta čujem. Moram istaknuti da nikakvi razgovori ni pregovori nisu vođeni u tom smjeru ni sa HGS-om ni sa MOST-om.

Kako je gradonačelnik Puljak izjavio da ima 18 ruku u Gradskom vijeću, ja bih sačekao ponedjeljak kada ćemo vidjeti vjerodostojnost tih njegovih riječi, rekao je Mihanović.

Dakle, kako po Mihanoviću sada stoje stvari HDZ ide u opoziciju?

– Mi smo od početka rekli kako ćemo biti konstruktivna opozicija. Naime, neupitan je legitimitet izbora gradonačelnika Puljka i smatram da neki novi izbori ne bi bili dobri za Split i da Ivica Puljak treba dobiti priliku za vođenjem Grada. Isto tako, on je govorio da ima 18 ruku za Gradsko vijeće i nitko od tih 18 ruku to nije demantirao.

Po meni je ovakva situacija, dva dana prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, kada se ne zna da li će MOST podržati puljkovu opciju vrlo neodgovorna i neozbiljna i od Puljka očekujem da on preuzme odgovornost i upravljanje Gradom, rekao nam je Vice Mihanović.

Kako Mihanović govori da ništa ne zna o pregovorima HDZ-a sa MOST-om i HGS-om o formiranju neke druge gradske Vlade, zanimalo nas je, da li je HDZ spreman koalirati sa MOST-om i HGS-om, ukoliko to bude moguće i ukoliko se ukaže prilika.

– Teško je odgovoriti na takvo hipotetsko pitanje, radije sačekajmo ponedjeljak. Nemojmo zaboraviti da je još 2013. godine tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar ponudio koaliciju Puljku i njegovoj političkoj opciji, koju su oni odbili, kao što su odbili i ponudu za koaliciju 2017. godine od Andre Krstulovića – Opare.

Dakle, za razliku od političke opcije Ivice Puljka koja je u proteklih osam godina imala priliku preuzeti odgovornost i raditi za Split, a to nije uradila, HDZ će uvijek znati napraviti najbolje, što je u interesu Splita i svih njegovih stanovnika, rekao je Mihanović.