Milanović: “Moje je pravo da dišem, da kišem, da hodam. To je moja sloboda”

Milanović: “Moje je pravo da dišem, da kišem, da hodam. To je moja sloboda”

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je sudjelovao na tribini pod nazivom “Ljudska prava u koronakrizi” na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Kao posljednji govornik, predsjednik je istaknuo kako “u ovoj krizi, točnije pošasti, ne govorimo o ljudskim pravima nego o temeljnim ljudskim slobodama”.

“To je moje pravo da dišem, da kišem, da hodam, da se mičem i gibam – to je moja ljudska sloboda, it’s a basic freedom. Da bi se u to diralo i ulazilo u taj duboko intimni prostor, u utrobu, potrebna je odluka predstavničkog tijela. Predstavničko tijelo je vrh. Slušali smo devedesetih iznad Hrvatskog sabora je samo Bog, dobro. Iznad britanskog parlamenta nije nitko. Ali suveren je parlament, ne narod. U Njemačkoj to je narod, to piše i dalje pa dok to ne ispjeskare računam da se računa”, rekao je međuostalim Milanović.

“Članak 16 je Vegeta”

Komentirao je članke 16. i 17. Ustava.

“Članak 16 je Vegeta, to je dodatak svim jelima. To je pravilo koje je iznimka od apsoluta, a apsolut je prirodno pravo čovjeka koji je rođen sa svim pravima. Da bi funkcionirao u društvu ta prava moraš ograničavati i usmjeravati i za to postoji članak 16 koji kaže da se ta vrsta intervencije ne može raditi s pravnom normom koja je u hijerarhiji niža od zakona.

Članak 17 je frka. To je frka. Izvanredno stanje, neposredna ratna opasnost i prirodna katastrofa. Sasvim je svejedno je li ovaj virus, a virus je prirodna činjenica, nije stanični organizam, između života i smrti je, napada živi organizam, to je homo sapiens, nastao je ili kao činjenica zoonoze ili su ga Kinezi pustili ili im je pobjegao iz laboratorija, sasvim svejedno. To je ozbiljna stvar. On ugrožava živote. Ako to ne zadovoljava uvjete, onda ne zadovoljava ništa”, rekao je Milanović pa podsjetio da Hrvatska nije imala proglašeno ratno stanje ni 1991. godine te da se taj članak Ustava nikada nije aktivirao.

“Sve što smo gledali zadnjih godinu dana je bilo surrealno. Da ljudi umiru i to je grozno”, kazao je i dodao da su, dok nije počelo cijepljenje, umirali uglavnom stariji ljudi. Pohvalio je činjenicu da je tako brzo proizvedeno cjepivo.

“Moja žena je ostala bez bratića u Dalmaciji koji je umro s 38 godina u punom zdravlju. I to je katastrofa”, kazao je Milanović i dometnuo da bi, u slučaju da se situacija s koronavirusom dogodila u njegovom premijerskom mandatu, odluke prepustio Saboru, a ne Stožeru civilne zaštite.

“Naprosto da se izvršna vlast može osjećati bolje”, kazao je i dodao da kako je više od 100 zastupnika podržalo izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite, a smatra da bi isto toliko podržalo i Vladu da se pozvala na članak 17 Ustava.

“Mislim da je Vlada to napravila s jedne strane zbog arogancije, a s druge strane straha od birača”, kazao je Milanović.

Prazne ulice usporedio s 11. rujnom 2001.

Na forumu slične tematike sudjelovao je ranije uz utorak u Bratislavi gdje je ocijenio da su “vlasti su u doba pandemije olako ograničavale ljudska prava”.

Milanović se u govoru u slovačkoj prijestolnici prisjetio terorističkih napada 11. rujna 2001. tijekom kojih se nalazio u Washingtonu, usporedivši tadašnju situaciju praznih ulica s onom pandemijskom.

“Da mi je netko rekao da će svijet ponovno tako izgledati i da ćemo toliko dugo nositi maske, ne bi im vjerovao”, kazao je predsjednik, usporedivši to s filmom Istrebljivač, prenosi Dnevnik.hr.