Grbin u Dnevniku HTV-a: Nadam se da SDP nikad neće biti stranka u kojoj svi misle isto…

Grbin u Dnevniku HTV-a: Nadam se da SDP nikad neće biti stranka u kojoj svi misle isto…

Na jučerašnjoj sjednici SDP-a osim onih članova protiv kojih se imenom i prezimenom vodio postupak, nitko nije isključen iz stranke. Stranka je demokratska što znači da ne mislimo svi isto. Nadam se da SDP nikad neće biti stranka u kojoj svi misle isto, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Peđa Grbin je rekao kako na jučerašnjoj sjednici SDP-a osim onih članova protiv kojih se imenom i prezimenom vodio postupak, nitko nije isključen iz stranke.

– Odlukom Glavnog odbora dolazi jedno 45 dnevno razdoblje u kojem ćemo u stranci obaviti niz razgovora i vidjeti tko želi i dalje biti dio SDP-a. Što se tiče gradske organizacije u Brodu i gradske organizacije u Zagrebu, odluka o raspuštanju nije stupila na snagu jučer te jučer nitko nije prestao biti članom SDP-a, naglasio je.

Čišćenje stranke
Naglasio je kako SDP ima brojne probleme sa članstvom.

– Do nekih ljudi ne možemo doći i moramo sebi pogledati u oči. Strankom na području Grada Zagreba posebice u zadnjih 10 godina nije se upravljalo dobro. Sve posljedice koje gledamo u javnosti i izbornom rezultatu, tjeraju nas da povučemo određene postupke, ako želimo biti bolji. Ako želimo govoriti da želimo poboljšati stanje u Hrvatskoj, ako želimo unaprijediti društvo, onda moramo krenuti od sebe. Ako naš ogranak ne funkcionira, onda moramo nešto napraviti. Pokušali smo s promjenom vodstva, nije išlo. Očito moramo napraviti dublje zahvate u članstvu i to ćemo u ovih 45 dana koji su pred nama napraviti, rekao je. 

Razlike u mišljenjima
Rekao je kako je SDP demokratska stranka što znači da ne misle svi isto.

– Nadam se da SDP nikad neće biti stranka u kojoj svi misle isto, već stranka u kojoj se o odlukama razgovara i iznose različiti stavovi kako trebamo ići naprijed. Onda kad donesemo odluku, onda radimo na tome da je ostvarimo. Razlike u mišljenjima su bogatstvo SDP-a i to će biti u budućnosti. Ako nisi zadovoljan vodstvom stranke, izborom stranke i promoviraš svije kandidate, onda nisi dio stranke, rekao je.

Istaknuo je kako mu ne pada napamet špekulirati o brojkama o članstvu u stranci jer pred SDP-om je razdoblje od 45 dana i tek nakon tog razdoblja moći će reći više.

Rekao je kako je bio na sjednici stranke desetak sati te nije vidio suze, svađe i povišene tonove kako se moglo čuti u javnosti.

– Bila je civilizirana rasprava u kojoj su kolegice i kolege govorile kako vide budućnost SDP-a. Nakon deset sati mogu reći da sam zadovoljan kako je ta sjednica izgledala, rekao je.

Splitska organizacija SDP-a
Istaknuo je kako u Splitu predstoje razgovori i smatra kako je stranka dobro prošla na parlamentarnim, europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, a na lokalnim nije.

– U isto vrijeme je naš kandidat za župana dobio velik broj glasova, daleko veći od kandidata našeg za gradonačelnika. Kolegice i kolege u splitskoj organizaciji SDP-a svjesni su da je bilo propusta u ovoj kampanji. Očito se nije dobro adresiralo pitanja građanima Splita i to ćemo u budućnosti promijeniti. SDP će Puljku pružiti punu potporu jer želimo da Splićani dobiju grad kojim se upravlja na način koji odgovara potrebama njegovih stanovnika, rekao je.

Suradnja s Možemo! u Gradu Zagrebu
-Velik dio onoga što je pitanje konstituiranja skupštine je dogovoren. Grad Zagreb će u četvrtak dobiti većinu. Skupština će biti konstituirana. Gradonačelnik Grada Zagreba će dobiti potporu SDP-a za sve one stvari o kojima smo mi i slične političke opcije govorile u kampanji. Promjene u Zagrebu su počele, a u četvrtak se nastavljaju, rekao je.

Rekao je kako se unutarstranački izbori planiraju u listopadu ili studenom. 

“SDP i dalje najjača oporbena stranka”

Rekao je kako je broj gradonačelnika, načelnika i župana koje su dobili na ovim lokalnim izborima pokazao da je SDP i dalje najjača oporbena stranka.

– Naš posao je u suradnji s drugim političkim opcijama koje su svjetonazorski bliske, Možemo! to definitivno jest, pripremiti se za sljedeće parlamentarne izbore i osigurati da one promjene koje su se počele događati na lokalnim izborima doživimo u čitavoj zemlji, zaključio je.