Uskok: Suci su uzeli najmanje 370.000 eura mita

Uskok: Suci su uzeli najmanje 370.000 eura mita

Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora za braću Mamić. Javlja danas GLAS SLAVONIJE

Sudac Darko Krušlin branit će se sa slobode, suci Zvonko Vekić i Ante Kvesić, kao i poduzetnik Drago Tadić, ostaju u pritvoru – odluka je to suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Sucu Vekiću istražni je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, s sucu Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja djela. Dragi Tadiću istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, od ponavljanja djela, ali i zbog opasnosti od bijega, jer ima državljanstvo Bosne i Hercegovine. Uskok je proširio istragu i na braću Zdravka i Zorana Mamića, no sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv njih, jer takvo rješenje već postoji od ranije.

Uskok će se žaliti

Ksenija Krizman, zamjenica ravnateljice Uskoka, najavila je žalbe na odbijene prijedloge za pritvor te odgovorila na novinarsko pitanje u vezi s mogućnošću izručenja braće Mamić.

– Razmatranje činjenice hoće li se tražiti izručenje mora biti doneseno kada se donese odluka po žalbi Uskoka, koja će uslijediti na ovu odluku. Obrazloženje suda za odbijanje istražnog zatvora za Mamiće je da je to učinjeno zato što je već istražni zatvor određen u drugim spisima i raspisana tjeralica. Praksa Vrhovnog suda RH kaže kada je istražni zatvor određen u nekom drugom predmetu, a nije konzumiran, oni su u bijegu u BiH, tada je praksa da ne postoje razlozi da se ne odredi i novo rješenje o određivanju istražnog zatvora – rekla je Ksenija Krizman i dodala kako nema govora ni o kakvoj nagodbi. Pojasnila je da će se u istrazi ispitivati svjedoci, prikupljati dokumentacija i drugo. “Dug je put do odluke o optužnici”, istaknula je zamjenica ravnateljice Uskoka.
Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik suca Krušlina, rekao je da su na ročištu naglašavali da je kazneno djelo za koje se Krušlin sumnjiči bilo prije nego što je postao raspravni sudac u predmetu protiv Zdravka Mamića. Više na LINKU

DEMOS MEDIA