Postupci koji se vode za mandata ove Vlade znače samo jedno – ovo je vrijeme obračuna s korupcijom!

Postupci koji se vode za mandata ove Vlade znače samo jedno – ovo je vrijeme obračuna s korupcijom!

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je na početku sjednice Vlade da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe te da stranačka pripadnost ili položaj nikoga ne štite od odgovornosti. Naglasio je da u mandatu ove Vlade kao i pravosudna tijela svoj posao rade i samostalno i neovisno. Govoreći o epidemiološkoj situaciji ponovno je apelirao na sve građane da se cijepe jer je to jedini način da se ukinu preostale mjere i da se vratimo normalnom životu.

Otvarajući današnju, 62. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema. Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ustvrdio je kako se pozitivan trend i dalje nastavlja i poručio da je to jako dobro za ukupnu zdravstvenu situaciju, za društveni život, gospodarsku aktivnost kao i za pripremu uspješne turističke sezone. Izvijestio je da je tjedni prosjek dnevnog broja potvrđenih slučajeva zaraze pao na 198 odnosno danas je 11 puta manji nego prije 7 tjedana, što znači, dodao je, da smo se po 7-dnevnoj incidenciji vratili na razinu koju smo imali sredinom kolovoza, dakle prije 10 mjeseci. Tjedni prosjek broja hospitaliziranih osoba, broja osoba na respiratoru i broja preminulih od virusa je pao na razinu koju smo imali sredinom listopada, istaknuo je premijer Plenković. “Tim ohrabrujućim brojevima pridonosi ponajprije povećanje broja cijepljenih i imunih, dolazak ljepšeg vremena, kao odgovorno ponašanje velike većine naših sugrađana koji se pridržavaju preostalih epidemioloških mjera, koje su i dalje među najblažim u Europi”, poručio je. Upozorio je pritom da se ritam cijepljenja u posljednje vrijeme nažalost usporio, ponajprije zbog smanjenog interesa ljudi da se cijepe.

Cijepljenje je jedini način da se potpuno vratimo u normalan život i ukinemo preostale mjere

“Danas imamo 40,8% cijepljenih odraslih osoba najmanje prvom dozom (1,370,000 osoba najmanje jednom dozom, a 616.000 drugom dozom), iako smo osigurali dovoljno cjepiva da taj postotak bude znatno veći”, dodao je i još jednom apelirao na sve koji se još nisu cijepili da to učine, zahvalivši svim zdravstvenim službama na svemu učinjenom do sada. “To je jedini način da se potpuno vratimo u normalan život i ukinemo preostale mjere, jer već prva doza cjepiva učinkovito štiti od ozbiljnih oblika oboljenja”, naglasio je predsjednik Vlade. Ponovio je da je statistika neumoljiva: na 45 potvrđenih slučajeva, jedna osoba će nažalost preminuti u roku od dva tjedna.
“To je ogroman rizik, znatno veći od rijetkih ozbiljnih nuspojava čiji je red veličine od jedan slučaj na 100.000 ili još manji od toga”, naglasio je i dodao da je cijepljenje je neusporedivo manji rizik od zaraze virusom, koji je već odnio, nažalost, više od 8100 života naših sugrađana. “Stoga apeliram da budemo odgovorni prema sebi i drugima. Nemojmo dozvoliti da zemlje koje su bile znatno manje uspješne od nas u borbi s virusom danas budu uspješnije jer se više njihovih građana cijepi”, rekao je predsjednik Vlade.

Cijepljenjem ne štitimo samo zdravlje i živote, već gospodarstvo, radna mjesta, primanja i slobodu

Naglasio je pritom kako cijepljenjem ne štitimo samo zdravlje i živote, nego i naše gospodarstvo, podsjetivši da nas je kriza uzrokovana pandemijom dosad koštala više od 34 milijarde kuna. “Štitimo time i svoje radno mjesto i svoja primanja i svoju slobodu i, u konačnici, pravo na normalan društveni život”, poručio je. Podsjetio je na plan da do kraja lipnja postignemo 50% cijepljenih do kraja lipnja, kako bi se dalje mogle ublažavati preostale epidemiološke mjere. “Ako to ne postignemo, onda ćemo u rizik staviti uspjeh turističke sezone, unatoč ovim zaista ohrabrujućim brojevima tijekom proteklog produženog vikenda,  a to potencijalno znači dodatan gubitak za naše gospodarstvo. Mi sebi to sada ne možemo dopustiti, nemamo taj luksuz”, upozorio je i naglasio da su uz pandemiju, koja je pogodila cijeli svijet, Hrvatsku pogodila i dva potresa, što je našu zemlju dodatno koštalo koliko i četiri pandemije – 129 milijardi direktnih šteta.

“Ovo je ispit zrelosti cijelog našeg društva, svih nas zajedno, koliko nas god ima”, istaknuo je premijer Plenković. Više na LINKU

DEMOS MEDIA