Problemi s financijama, napucani troškovi: “Trebat će i vanjski stručnjaci”

Problemi s financijama, napucani troškovi: “Trebat će i vanjski stručnjaci”

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas će se sastati sa 27 pročelnika gradskih ureda te s predstavnicima drugih stranaka koje imaju mandate u Gradskoj skupštini.

Prilikom dolaska na posao u ponedjeljak ujutro, Tomašević je naglasio kako je financijska situacija loša, prenosi N1.

– Pokazalo se da najveći dio energije sad ide na financijsku situaciju, time se najviše moramo baviti. Dolazili smo svi troje ovdje i za vikend. Situacija nije dobra financijski jer je posljedica tri godine financijske neodgovornosti. 2019. završila je gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a da za to nije bilo vanjskih razloga, čista financijska neodgovornost, 2020. s gubitkom “samo” 90 milijuna kuna, no kad se gleda i covid pozajmica Vlade i odgođena potraživanja ZET-a, Holdinga i Voda, onda je taj gubitak puno veći i to je financijska odgovornost jer nije došlo do rebalansa kad je trebalo. I treća godina neodgovornosti je ova, 2021. godina, koja je balansirana, napucani su troškovi zbog predizborne godine, a da je balansirana prodajom velikih zemljišta koje nitko nije ni očekivao da će prodati – kazao je Tomašević.

– Sad imamo kombinaciju te tri stvari. Osnovni cilj je stabilizacija financija i analiza novčanih tokova na tjednoj i mjesečnoj razni, revidirati plan nabave da se ono što nije ključno odgodi. Izvješće Holdinga pokazuje gubitak oko 305 milijuna kuna – kazao je.

Tomašević je kazao da rebalans ovisi o obvezama i odgodi naplata. Kazao je i da nema još najcrnjeg scenarija te da je situacija složena. Tvrdi da rješenja postoje. 

– Dat ćemo sve od sebe da stabiliziramo financije da se ne osjeti – kazao je.

Na pitanje imaju li već čovjeka koji će se baviti financijama, Tomašević je kazao da imaju grupu ljudi, ali da će biti potrebni i vanjski stručnjaci.

– Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili – kazao je Tomašević, prenosi N1.

Na kraju je naglasio i da će biti za plaće što se tiče Gradske skupštine, a kazao je i da razgovori sa SDP-om idu dobro. Konstituirajuću sjednicu skupštine očekuje 7. lipnja. Prenosi Jutarnji list