Puhovski o promjenama na političkoj karti: Hoće li pješaci opet ostati bez ičega?

Puhovski o promjenama na političkoj karti: Hoće li pješaci opet ostati bez ičega?

“Oni koji voze bicikle pobijedili su one koji voze automobile, a pješaci su opet ostali bez ičega, vidjet ćemo hoće li se to dogoditi”, kazao je u emisiji Intervju tjedna politički komentator Žarko Puhovski analizirajući rezultate lokalnih izbora. Hoće li SDP preživjeti rast popularnosti platforme Možemo i zašto HDZ ne uživa u izbornom rezultatu, bila su neka od pitanja u emisiji. Javlja HRTV

– Na nacionalnoj razini nisu bili povijesni rezultati ovih izbora, nego više-manje uobičajeni. Da je SDP izgubio Rijeku, to bi bila katastrofa kao i da je IDS izgubio Istarsku županiju, ali to je još uvijek moguće, kaže Puhovski. Za IDS je kazao da je “dobio ono što se očekivalo od HDZ-a, a to je da oslabi”. Podsjetio je na prakse u EU-u da “stranka koja dobiva nacionalne izbore, gubi na lokalnima”, što kod nas nije slučaj. To naziva uspjehom HDZ-a, “ne kolosalnim”. Naglasio je da je povijesno u ovim izborima to što je ‘Možemo’ dobio više nego itko glasova u Zagrebu.

Za ove izbore Puhovski kaže kako su ‘promjena na fenomenalnoj razini’. Ljudi su kazali da ne žele iste fizionomije ili ‘face’. Uzimali su stare HDZ-ovce, a ne mlade – ako su bili nove fizionomije, isto tako i mlade. Nisu uzimali mlade koji su već bili u igri. Otpor na nacionalnoj razini je pokazan spram onih koji su već bili u igri, neovisno o regijama, strankama i ideologijama, dodaje Puhovski.

“HDZ s potkapacitiranim kandidatom pobijedio SDP u Zagrebu”

Da je SDP u krizi pokazuje se prvenstveno u Zagrebu gdje je SDP postao peta stranka. “Da je netko to rekao prije godinu dana proglasili bi ga idiotom” kaže. Dodaje kako je HDZ s “potkapacitiranim kandidatom pobijedio SDP u Zagrebu” i tako postao “vodeća urbana stranka u većim gradovima”.

Za platformu Možemo! kaže kako nije siguran može li ‘potegnuti’ na nacionalnoj razini jer tri godine nije tako puno vremena za organiziranje stranke. Za njega je SDP i dalje druga stranka na nacionalnoj razini, a treći je Domovinski pokret. Međutim, i Domovinski pokret i Možemo! imaju pred sobom isti posao – ustrojiti se kao stranke, smatra Puhovski.  Više na LINKU

DEMOS MEDIA