Sjednica Vlade RH: O aktivnostima Stožera, platformi Sigurna okupljanja i EU digitalnim COVID potvrdama

Sjednica Vlade RH: O aktivnostima Stožera, platformi Sigurna okupljanja i EU digitalnim COVID potvrdama

Dana 2. lipnja, održana je 61. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako je, od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite donio jednu novu odluku na nacionalnoj razini, a radi se o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja stupa na snagu danas.

„Njome je omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku uz predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja, to je izmjena za razliku od ranijih 48 sati. Druga izmjena se tiče osoba koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna, ili Gamaleya, odnosno Sputnik, a oni u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca“, pojasnio je ministar Božinović. Javlja MUP RH

Provođenje nadzora i zaštitna oprema

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata ukupno su proveli 12.523 nadzora prilikom čega je, zbog kršenja mjera odluka Stožera, izdano pet obavijesti o počinjenju prekršaja i usmeno rješenje. Podneseno je i pet optužnih prijedloga te je naplaćena kazna na mjestu izvršenja. Zbog nenošenja zaštitnih maski za lice izdano je 17 pisanih upozorenja i 56 prekršajnih naloga.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je 116 kršenja mjere samoizolacije i za isto će biti podnijeto 115 prekršajnih naloga te optužni prijedlog. Evidentirano je i kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

U Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom i regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 175 tona zaštitne opreme za koronavirus.

EU digitalne COVID potvrde Više na LINKU

DEMOS MEDIA