Predsjednik Zoran Milanović ukinuo odluku kojom su Branimiru Glavašu oduzeta odlikovanja…

Predsjednik Zoran Milanović ukinuo odluku kojom su Branimiru Glavašu oduzeta odlikovanja…

U Narodnim novinama objavljena je odluka Predsjednika RH kojom prestaje važiti odluka o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu.


Kako stoji u službenoj objavi, Odluka o oduzimanju odlikovanja od 19. kolovoza 2010. prestaje važitiOdluka je donesena u skladu s Odlukom Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. i Odlukom Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016., kojima se ukida osuđujuća presuda, a na osnovi koje su Glavašu odlikovanja bila oduzeta. 

Glavaš je, međuostalim, imao čin general-bojnika koji mu je ovom odlukom vraćen, a kojeg mu je u rujnu 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović. 

Glavašu je suđeno u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’. Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Odlukom Vrhovnog suda u cijelosti je ukinuta presuda iz 2009. kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora. Doznaje Dnevnik.hr