Značajna sredstva za obnovu obiteljskih kuća

Značajna sredstva za obnovu obiteljskih kuća

Danas su u Petrinji državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali dva ugovora iz Operativnog programa Europske unije ” Konkurentnost i kohezija”. Prvi projekt se odnosi na Obnovu obiteljskih kuća, a drugi za Uklanjanje i izgradnju zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom 29. prosinca 2020. pogođenim područjima. Doznajemo iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje
Prvi Projekt koji je Središnji državni ured prijavio za obnovu odnosi se na 1.564 obiteljskih kuća ukupne vrijednosti 323.700.000,00 kuna. Projektom je predviđena kompletna obnova obiteljskih kuća koja podrazumijeva statičku, energetsku obnovu i opremanje osnovnim namještajem – bez obzira na razinu štete od potresa. Kao zamjenske kuće graditi će se 124 kuće koje su u pretrpile tolika oštećenja da je njihova obnova neisplativa. 
Drugi Projekt koji je Središnji državni ured prijavio odnosi se na izgradnju i obnovu 1.013 stambenih jedinica  u zgradama koje su u vlasništvu Republike Hrvatske. Ovim projektom planira se izgraditi 650 novih stanova, a ukupna vrijednost projekta iznosi 348.600.000,00 kuna. 
Potpisivanju Ugovora nazočili su potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i voditelj Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade Boris Milošević,  saborski zastupnik i kandidat za župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak. 
Zahvaljujući EU fondovima osigurano je 672,3 milijuna kuna za obnovu  i izgradnju obiteljskih kuća i stambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke  i Karlovačka županije. Realizaciju ovih ugovora provest će Središnji državni ured do kraja 2023. 

Više na LINKU.

DEMOS MEDIA