Hrvatsko novinarsko društvo reagirao, vezano uz novinare Glasa Istre

Hrvatsko novinarsko društvo reagirao, vezano uz novinare Glasa Istre

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko poručio je u četvrtak Upravi Glasa Istre da će u slučaju odmazde prema novinarima koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u tom listu “imati za vratom” HND, Europsku federaciju novinara i brojne međunarodne organizacije. Objavljeno na službenim stranicama HND-a

“Poručujem Upravi Glasa Istre da zaboravi na bilo kakve primisli o eventualnoj odmazdi zbog javnog nastupa njihovih novinara, živimo u 21. stoljeću u zemlji članici Europske unije i svatko ima pravo na javno iskazivanje nezadovoljstva”, rekao je Zovko na konferenciji za novinare sazvanoj nakon pisma četiri novinara tog lista u kojem upozoravaju da je “apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik Robert Frank dirigira praćenje predizborne kampanje u korist IDS-a”. 

Razgovarao sam dva puta s glavnim urednikom Glasa Istre, koji demantira sve navode nezadovoljnih novinara. To je njegovo viđenje stvari, mi apsolutno podržavamo kolegice i kolege i pružit ćemo im zaštitu ako će trebati, istaknuo je Zovko. 

Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia podsjetila je da se problemi u Glasu Istre ponavljaju godinama, a tamošnji sindikalni povjerenik već je nekoliko puta dobio otkaz i vraćen je na posao. “Neprihvatljivo je da Glas Istre bude poligon za raznorazne interese, ne samo političke već i ekonomske, samo ne interese javnosti. Bilo bi puno lakše kada bi se poštivali redakcijski statuti, no imam osjećaj da je situacija u Glasu Istre svjetlosnim godinama daleko od poštivanja statuta”, kazala je. 

Novinarka Glasa istre Danijela Bašić Palković ustvrdila je da četvero novinara koji su uputilo pismo nisu u službi niti jedne politike ni kampanje. “Naše kampanje su naši čitatelji jer novinarstvo je javno dobro. Toga svi moraju biti svjesni jer jedino tako možemo graditi normalne odnose u našem gradu i županiji. Moramo se prestati bojati”, poručila je Bašić Palković. Više na LINKU

DEMOS MEDIA