DZS: Pad BDP-a u prvom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

DZS: Pad BDP-a u prvom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju 2021. realno manji za 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020., objavio je Državni zavod za statistiku. To je ipak znatno blaži pad nego u prethodnim pandemijskim razdobljima pa bi mogao biti naznaka oporavka koji se očekuje u ovoj godini. Javlja HRT

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 5,8 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2020. realno je manji za 0,9 posto.

Prva procjena, prema originalnim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2021. realno manja za 0,8% u odnosu na isto tromjesečje 2020.

Na pad BDV–a utjecao je znatan pad realne dodane vrijednosti u djelatnosti trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane, objavio je Državni zavod za statistiku.

Premijer: Većina indikatora izrazito dobra  

– Smatram kako se vidi da izlazimo iz faze krize koja nas je, nažalost, pratila tijekom 2020., da je većina indikatora izrazito dobra i da nam je to poticaj i za drugi kvartal. Posebno puno očekujemo i od trećeg kvartala tijekom turističke sezone, komentirao je premijer Andrej Plenković rast BDP-a u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na posljednje tromjesečje 2020.Volume 90%