Stožer predstavio nove mjere, evo i koje su …

Stožer predstavio nove mjere, evo i koje su …

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da posljednjih tjedan dana imamo 41,8 posto manje nego u prošlom tjednu.

Prosječna incidencija u Hrvatskoj je 191,5. Najnižu ima Istarska županija, a najvišu Varaždinska županija.

U usporedbi sa zemljama EU-a, RH je na 16. mjestu. Javlja HRT

Istaknuo je da je HALMED zaprimio 3590 prijava nuspojava: 1831 na Pfizer, 305 Moderna, 1430 AstraZenecu, 19 Johnson i Johnson.

Ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović predstavio je ublažavanje mjera koje stupaju na snagu 28. svibnja.

– Na javnim okupljanjima bit će moguće 100 osoba, umjesto dosadašnjih 25

– Ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti. Mogu trajati do 23 sata.

– Pogrebi nemaju više ograničenja broja osoba, ali se sućut ne smije izražavati bližim kontaktom

– Ograničenje radnog vremena pekara je do 23 sata, isto vrijedi i za prodaju alkoholnog pića

– Radno vrijeme ugostiteljskih objekata je od 6 do 23 sata. Ugostiteljskim objektima i obiteljskim gospodarstvima dopušta se, uz strogo pridržavanje mjera usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama.

– Obustava svadbenih svečanosti bi i dalje bila na snazi, ali bi se iznimno mogla održati s najviše 120 uzvanika, uz obveze dostave obavijesti s mjestom i vremenom, te okvirnim brojem gostiju nadležnoj civilnoj službi i županijskoj zaštiti najkasnije pet dana prije početka. Na svadbi mogu biti osobe koje su više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva, ili jednu dozu, ukoliko je riječ o cjepivu u jednoj dozi, ili su preboljele bolest Covid ili su unutar 48 sati dobile negativan test.

– Radno vrijeme casina i automat klubova od 8-23 sata.

– Ukinula bi se obustava organiziranih plesnih škola, omogućilo bi se održavanje dječjih igraonica u zatvorenim prostorima, ali uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Zabrana treninga bi ostala za školske dvorane, dok bi se u ostalim dopustila.

– Ukida se ograničenje od maksimalno 40 posto popunjenosti mjesta za putnike u javnom prijevozu. Obveza korištenja maski i dalje ostaje.

– Djeca do 12 godina starosti koji putuju sa roditeljima koji su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test, ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju.

Ministar Božinović istaknuo je da ostaje odredba da su maske potrebne ako se ne može održavati fizička distanca.

– Ove mjere su na snazi do sredine lipnja. Kao i do sada pratit ćemo razvoj epidemiološke situacije. Ohrabruje što se sve veći broj građana cijepi i u svakom sljedećem koraku moći ćemo ići s dodatnim popuštanjima, rekao je.

Na pitanje hoće li svadbene svečanosti imati ograničenje radnog vremena Božinović je rekao da neće.

– Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi nazočni, ne samo uzvanici već i osoblje, pjevači, i svi ostali koji sudjeluju i ispunjavaju li uvjete. 

– Svi podaci o cijepljenima, testiranima i pozitivnima dostupni su HZJZ-u i želimo poručiti pogotovo organizatorima, ali i svima, da će se ti podaci provjeravati i ukoliko dođe do spoznaje da se netko nije pridržavao, onda ćemo biti prisiljeni primjenjivati sankcije koje su propisane u zakonu o sustavu civilne zaštite, a to su, kao što znate, vrlo visoke sankcije. Moramo učiniti sve da svi koji sudjeluju na takvi događanjima se osjećaju maksimalno sigurno i da mogućnost infekcije svedemo na minimum. Kroz ovo popuštanje logično je da ćemo to sve provjeravati kako bi svi shvatili ozbiljno kao mjeru zaštite i sigurnosti u borbi s koronavirusom, rekao je Božinović.