Optužbe na sjednici HDZ-a Zagreb: Herman se hvalio, a onda je riječ preuzeo Plenković…

Optužbe na sjednici HDZ-a Zagreb: Herman se hvalio, a onda je riječ preuzeo Plenković…

Plenković je govorio i o uspjehu Možemo!, te je rekao da se njihov uspjeh dogodio zbog urušavanja SDP-a, ali i zbog favoriziranja medija

Na sjednici zagrebačkog HDZ-a u petak navečer na kojoj se raspravljalo o rezultatima izbora bilo je, navodno, prilično burno. Sjednicu na kojoj je sudjelovao i šef stranke Andrej Plenković otvorio je prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. U uvodnom izlaganju Herman je, među ostalim, ponovio ono što je rekao tijekom izborne večeri – kako je HDZ postigao drugi rezultat u Skupštini, te da je njihov kandidat Davor Filipović, iako je završio na četvrtom mjestu, osvojio dvostruko više glasova nego Drago Prgomet na zadnjim izborima. Piše Rozita Vuković Jutarnji list

Potom je riječ uzeo Plenković koji je, doznajemo, rekao da se na ovim izborima u Zagrebu postigla samo trećina glasova u odnosu na parlamentarne izbore. Kazao je, pričaju neki članovi, da je zagrebačka organizacija postigla najgori rezultat od svih županijskih organizacija HDZ-a, pa i onih tradicionalno nesklonih HDZ-u poput Istarske i Međimurske koje su postigle dobar rezultat. Plenković je govorio i o uspjehu političke platforme Možemo, te je rekao da se njihov uspjeh dogodio zbog urušavanja SDP-a, ali i zbog favoriziranja medija. Plenković je naglasio da gradsku organizaciju treba dobro pripremiti za sljedeće izbore.

Na sjednici je potom održana prezentacija rezultata unazad nekoliko izbornih ciklusa, nakon čega je krenula rasprava. Do povišenih tonova i prepirke došlo je kada se u raspravu uključio državni tajnik Gordan Hanžek koji je kazao da su iznesene brojke točne, ali da bi trebalo formirati radnu skupinu Gradskog odbora koja bi do 20. srpnja napravila i političku analizu. Inicijativu je podržao liječnik Pavo Kostopeč, koji je Hanžeka predložio za voditelja te radne skupine.

No, toj ideji, kako doznajemo, usprotivio se Mislav Herman koji je istupio prilično oštro kazavši da je nepotrebno raditi “analizu analize”, da takva vrsta istražnog povjerenstva nije potrebna, pogotovo zbog toga što se do 20. lipnja planira napraviti detaljna analiza svakog izbornog mjesta.

– Nismo ovdje da tražimo krivce. Svi smo podjednako krivi – navodno je kazao Herman.

Potom je uslijedila rasprava u kojoj se sudjelovali i bivši ministar Marko Pavić, potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a Mario Župan, za kojeg neki kažu da je imao veliki utjecaj na sastavljanje liste za zagrebačku Skupštinu, ali i eurozastupnik Tomislav Sokol, te njegova supruga Ana Župić Sokol. Ona je, doznajemo, prozvala neke dužnosnike HDZ-a da na Facebooku i ostalim društvenim mrežama nisu pozivali svoje prijatelje da glasaju za HDZ-ova kandidata i njihovu listu.

Neki članovi HDZ-a posebno su spomenuli istup Valentina Rajkovića, za kojeg kažu da je blizak potpredsjedniku HDZ-a Zagreb i šefu HEP-a Frani Barbariću. On je, navodno, govoreći o lošim rezultatima HDZ-a u Zagrebu, spominjao “izdajnike” unutar organizacije, te kazao da su najglasniji u kritikama oni koji su najmanje napravili. No, Rajković s kojim smo jučer razgovarali kaže da nije spominjao izdajnike.

– Na sjednici je predloženo da se napravi još jedna analiza, a ja sam rekao da dodatne analize nisu potrebne. Pitao sam i što je s pojedincima iz HDZ-a koji su završili na drugim listama, te je rečeno da će oni automatizmom biti isključeni iz stranke – kazao je Rajković. Dodao je da nije bilo svađe na sjednici te da će se sve još analizirati nakon drugog kruga izbora.

Bez koalicija na nižim razinama do poslije izbora

Na sastanku zagrebačkog HDZ-a, koji je, inače, održan u središnjici stranke, izglasane su dvije odluke. Jedna od njih je da se ne rade koalicije na nižim razinama dok ne završi drugi krug izbora, a druga se odnosi na preporuku članovima, biračima i simpatizerima HDZ-a.

Preporučeno im je da izađu na izbore u drugom krugu, da ne prekrižuju listiće niti zaokružuju broj tri, nego da glasaju po savjesti. O prijedlogu Gordana Hanžeka da se formira radna skupina koja bi napravila dodatnu analizu nije se glasalo.