Milanović o sastanku s Plenkovićem: ‘Dobro smo se razumjeli, bilo je kratko i jasno‘

Milanović o sastanku s Plenkovićem: ‘Dobro smo se razumjeli, bilo je kratko i jasno‘

Predsjednik Zoran Milanović govorio je novinarima dojmove sa sastanka Vijeća za obranu, gdje je bio i Plenković.

Predsjednik Zoran Milanović obratio se novinarima na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu.

Danas je nazočio sjednici Vijeća za obranu na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Piše Jutarnji list

– Razgovarali smo o tome, ali nismo ulazili u detalje, mislim da smo se dobro razumjeli, volio bih da donesemo odluku što prije, izjavio je Milanović odgovarajući na pitanje je li na sjednici bilo govora o tome koje će zrakoplove izabrati.

Komentirao je i medijske napise da je na sastanku bilo neugodno i hladno zbog nedavnih prepirki s premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Bilo je profesionalno, vidio sam da je netko napisao da je bilo hladno i neugodno. Nije bilo neugodno. Objektivno nije bilo neugodno, ali bilo je jasno i kratko. Mislim da smo se dobro razumjeli. Procedura je bila jako stroga, skoro algoritamska, rekao je Milanović.

Komentirao je potez Bugarske koja je hrvatsku veleposlanicu pozvala na razgovor.

– Makedoniju su u Bugarskoj navikli tretirati kao nekog koga šutaš sa strane, to nije u redu. Oni igraju uzorno i po pravilima, ispunili su sva demokratska pravila koja možete zamisliti. Pokorili su se grčkim zahtjevima da ispred Makedonija stave Sjeverna, primili su ih u društvo mrtvih pjesnika, ali ovaj uvjet Bugarske je previše. O nekim stvarima treba javno progovoriti. Makedonija je tu žrtva manjka interesa i elementarne empatije i sad se našla bugarska politika da im u knjigama mora biti toliko i toliko znakova, to se ne radi u 21. stoljeću, komentirao je Milanović.

Na pitanje kakav je dojam sastanka i je li nešto rekao Plenkoviću, odgovorio je:

– Ne, nisam mu ništa rekao. Što bih mu govorio. Na sastanku danas smo pričali samo o avionima, rekao je.

Milanović nije želio previše komentirati odnos s premijerom.

– Ne znam je li današnji sastanak početak kraja razmirica. Sad opet imamo Dan Oružanih snaga, opet se petlja oko protokola, što će biti, a što ne. Preklinjem vas da te stvari ne stavljate u istu ravninu, Plenković i ja nismo isti, rekao je predsjednik.

Na pitanje novinara je li bilo govora koji avion želi Vlada kupiti, Milanović nije želio komentirati.

– No comment. Htio bih da Vlada donese odluku što prije, barem do Dana oružanih snaga 28. svibnja. Dosad nije bilo curenja podataka. imat ćete pravo saznati koliko to košta i točno vidjeti što je to što se dobije, rekao je.

– Vodilo se računa da avioni iz ovog natječaja moraju biti 2024. godine u Hrvatskoj. Do te godine avioni moraju biti tu. Hrvatska ne bi smjela biti bez vlastitih resursa niti dana. Vodimo računa da naši kapaciteti ne budu nijednog dana prazni, rekao je., rekao je predsjednik.

– Nadam se da će Vlada donijeti odluku prije Dana oružanih snaga. Možda nije moglo iza Nove godine, zbog potresa i svega ostalog, izjavio je.