Pretilost kao posljedica pandemije pogađa i djecu

Pretilost kao posljedica pandemije pogađa i djecu

Prema istraživanju Europske inicijative praćenja debljine u djece ukupno 31 % djevojčica i 38.7 % dječaka u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu.Pokazalo se i da su djeca danas sve manje fizički aktivna te da većinu vremena provode ispred televizora, mobitela i računala posežući za grickalicama i slatkišima. Nažalost, roditelji nerijetko daju podršku takvom ponašanju, čime se stvara vrlo nezdrava okolina. Pretilost se naziva i kugom novog doba koja sve više zahvaća i djecu. Prenosimo dio vijesti novinarke Jasmine Knežević koja je tekst objavila u GLASU SLAVONIJE

Uzroci pretilosti su razni, od genetskih, načina života i prehrane, a pretilost, nepravilna prehrana, pušenje i tjelesna neaktivnost vodeći su uzroci bolesti srca i moždanog udara. Upravo je usvajanje zdravih životnih navika u djetinjstvu najbolji način prevencije bolesti srca poslije u životu. Djeca i adolescenti koji imaju uravnoteženu pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost odrast će u zdrave ljude. Pretila djeca približno su tri puta ugroženija od visokog tlaka nego djeca koja nisu pretila. Svjetska kardiološka federacija preporučuje da i roditelji i zajednica promiču zdravo življenje u okviru obitelji kako bi dijete imalo zdravo srce.

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da bi pandemija koronavirusa mogla imati nepredvidljive posljedice, koje bi mogle rezultirati i povećanom pretilošću među djecom. Zatvaranje škola moglo bi negativno utjecati na prehranu i fizičku aktivnost djece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

Cijelu informaciju potražite na LINKU

DEMOS MEDIA