Jandroković: Sasvim će sigurno biti i treći javni poziv za Vrhovni sud…

Jandroković: Sasvim će sigurno biti i treći javni poziv za Vrhovni sud…

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je rekao kako će sasvim sigurno doći i do trećeg javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda te podržao priopćenje Vlade koja je istaknula po njima sporne dijelove programa kandidatkinje Zlate Đurđević.

Jandroković je jutros u Splitu rekao da je priopćenje bilo potrebno te da se ne radi o političkom pritisku. Podržao je stav koji je ranije iznio i premijer Andrej Plenković poručivši da Đurđević želi ići u smjeru jačanja utjecaja politike na izbor sudaca, što je sama Đurđević odbacila, kao i predsjednik Zoran Milanović, koji podržava njezinu kandidaturu. Javlja HRT

Na novinarsko pitanje je li pročitao njezin program Jandroković je odgovorio kako je pročitao dijelove koji su bitni, o kojima se vodi polemika, a na pitanje je li se u tim dijelovima izrazila na način da predlaže politički odabir odgovorio je:

– Apsoluno. Pa to je više nego evidentno.

Jandroković je između ostalog rekao kako je potpuno neprimjereno govoriti da su problemi u pravosuđu nastali još devedesetih godina, kao da je prije devedesetih godina pravosuđe bilo uzorno, neovisno i profesionalno.

– Pravosuđe u bivšoj Jugoslaviji, u komunističkom sustavu, bilo je pod partijskom kontrolom i tek mali broj sudaca bio je neovisan, rekao je Jandroković, dodavši da je većina sudaca bila u Partiji.

– Da podsjetim na slavnu izjavu Tita da se zakona ne treba držati kao pijan plota, dodao je.Volume 90% 

Upitan o prepirci koja već neko vrijeme traje između Milanovića i vladajućih odbacio je novinarsku tvrdnju da ulazimo u krizu pravosudne vlasti.

– Ne bih rekao da ulazimo u krizu, imamo mi još vremena da se izabere predsjednik suda, bit će sasvim sigurno treći javni poziv. Međutim, ne ovisi o nama kad će doći do civiliziranog razgovora jer nismo mi ti koji forsiramo taj govor uvreda, govor koji ide za difamacijom. Upravo ovo priopćenje Vlade jest argumentirana rasprava, rekao je Jandroković.

– Ali isto tako morate shvatiti, ako vas netko iz dana u dan proziva i vrijeđa ničim izazvan, s vremena na vrijeme morate odgovoriti, poručio je Jandroković. Rekao je da se sam držao vrlo suzdržano te trpio uvrede, prozivanja i difamacije.

– Ako netko ne prestaje, u nekome trenutku morate vratiti na isti način da taj netko shvati da to nije u redu. Ako nasilnik misli da mu neće biti odgovoreno zbog toga što čini, grdno se vara. Nasilje, pa i verbalno, ne pridonosi razvoju hrvatskoga društva, poručio je Jandroković, dodavši da se ne zalaže za tu vrstu govora, ali i da neće trpjeti da ga itko vrijeđa bez ikakvog razloga i potrebe.