Tko su najbolji novinari po mišljenju Hrvatskog novinarskog društva?

Tko su najbolji novinari po mišljenju Hrvatskog novinarskog društva?

U Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje radove objavljene u 2020. godini. Nagrade su dodijeljene u devet kategorija, a nagrađeno je devet kolega i kolegica. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja.

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, Novinarom godine za 2020. godinu proglašen je Ivan Pandžić. Od 450 članova HND-a, koliko ih je ove godine glasalo elektroničkim i pisanim putem, Pandžiću je glas dalo njih 148. Za istu je nagradu Ocjenjivački odbor nominirao i novinara Berislava Jelinića, koji je dobio 76 glasova, novinara Andreja Dimitrijevića, koji je osvojio 79 glasova, te novinarku Anu Mlinarić za koju je glasalo 138 kolega i kolegica. Devet listića bilo je nevažećih.

Na svečanost koju su, pod epidemiološkim mjerama, vodili Miljenko Cvitković Minja s Radio Sljemena i Damira Gregoret, novinarka RTL-a, nastupila je Sara Kolar na violončelu i profesorica Petra Kukavica u pratnji na klaviru iz Glazbene škole Frana Lhotke iz Siska. Ovaj nastup bio je i podsjetnik  na njihovu hvalevrijednu akciju “Zajedno za Glazbenu”, koju podupire i HND i kojom se poziva sve koji to žele i mogu da doniraju za obnovu škole Frana Lhotke. 

Novinar godine i dobitnik nagrade Jasna Babić za istraživačko novinarstvo Ivan Pandžić u svom govoru istaknuo je  kako je svako kvalitetno novinarstvo važno, a ne samo istraživačko. – Dobro novinarstvo mijenja društvo nabolje. Čovjek kada se osjeti iznevjeren od institucija , ne smije ostati iznevjeren od strane novinara i novinarstva. Bez potpore redakcije sve bi išlo teže, a ja sam u svakom trenutku imao iza sebe redakciju 24 sata, kojoj puno zahvaljujem, kazao je Pandžić i dodao kako je novinarstvo bitno i misli da ono ne propada

– Puno se toga promijenilo u preoteklim desetljećima pa i novinarstvo. Nikada nije tolio novinara radilo u medijima i ne treba žaliti za starim vremenima, nego se okrenuti prema naprijed. Među novinarima treba biti više solidarnosti i pomoći mladim ljudima koji ulaze u novinarstvo da ih se brzo ne potroši, jer tako gubimo vrijedne i dobe ljude. Kada je u pitanju politika ona se prema novinarima ponaša licemjerno. To ubije pravdu i protiv toga se treba boriti, kazao je novinar godine Ivan Pandžić, koji je na kraju kazao da se nada kako će i nadalje imati dovoljno volje i enrgije da piše i da tako da svoj skromni doprinos našemu boljem sutra. Pandžić je najavio i da će novčani dio nagrade donirati za razvoj nekog mladog novinara ili novinarke.

U uvodnom govoru predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je kazao kako nominirani radovi, kao i oni nagrađeni, te veliko finale izbora za najboljeg novinara, odnosno novinarku godine, pokazuju ono najbolje što naša profesija ima, a to su: hrabri, odvažni ljudi koji rade za javno dobro i koji dokazuju kako je novinarstvo, unatoč svim problemima, pritiscima i napadima, i dalje žilavo.

-Pokušajmo samo zamisliti kako bi izgledalo ovo naše tužno društvo da nema novinara i medija. Ostao bi samo mrak. Danas je Svjetski dan slobode medija, koji su novinari i mediji u Hrvatskoj dočekali s najmanje 924 sudske tužbe teške 78 milijuna kuna, koliko pokazuje zadnja anketa HND-a. Živimo i radimo u društvu u kojem sada već možemo govoriti o kulturi tužakanja s ciljem našeg uništenja, ušutkavanja. Ali mi moćnicima možemo samo poručiti: gospodo, nećete vam proći. Nećete ušutkati ni lokalne medije, koliki god pritisak radili na njih, koliko god se lokalni šerifi ponašali kao da smo na Divljem zapadu, a ne u 21. stoljeću u zemlji članici Europske unije. Naš je posao pred javnost donijeti stvarno stanje stvari. Mi smo oružje javnosti, a ne politike. Mi nikoga ništa nećemo moliti, nego ćemo se sami izboriti za svoja prava, protiv cenzure i za bolje radne uvjete. U toj borbi za profesiju novinarska solidarnost važnija je nego ikad, kazao je Zovko i dodao kako je tužba protiv jednog novinara napad na sve novinare.

Cijelu vijest pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA