Tražio odštetu od Olega Butkovića, sada mu prijeti gubitak kuće…

Tražio odštetu od Olega Butkovića, sada mu prijeti gubitak kuće…

OLEG BUTKOVIĆ, ministar mora, prometa i infrastrukture, upisao je prisilno založno pravo na kuću nezaposlenog pedesetpetogodišnjeg informatičara iz Novog Vinodolskog Dominika Domiana, od kojeg, na temelju pravomoćne presude, traži 50 tisuća kuna. Butković to još nije unio u imovinsku karticu, ali kako nam je napisano iz njegova Ministarstva u odgovoru na naša pitanja, “promjene u imovinskim karticama dužnosnika upisuju se do kraja tekuće godine u kojoj su nastale, sukladno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. S obzirom na to da je rješenje suda o određivanju osiguranja uknjižbom založnog prava doneseno u ovoj godini, ministar Butković će iste unijeti sukladno zakonskim odredbama.”

Godinama bio u sporovima s Gradom

Neobična je priča u pozadini. Domian, vlasnik oronule vile u Novom Vinodolskom, godinama se sudovao s gradskim institucijama. Spor je počeo prije Butkovićeva gradonačelničkog mandata, a on je trajao od 2005. do 2015. godine. Doznaje Index.hr

U kolovozu 2006. godine Jutarnji list objavljuje tekst koji će biti ključan za sve što će se kasnije dogoditi. U članku pod naslovom “Odričem se državljanstva jer me Grad maltretira” Dominan tvrdi baš to – da se dan ranije odrekao hrvatskog državljanstva zbog “maltretiranja i učestalih pritisaka” Grada Novog Vinodolskog. Domiana je ogorčila odluka o ovrsi njegove nekretnine zbog desetogodišnjeg neplaćanja komunalne naknade iako je, kako je kazao, petnaestak dana ranije podmirio dug od 7200 kuna.

Butković: Njegovim bi se slučajem trebala pozabaviti psihijatrija

Rekao je i sljedeće: “Nije ova ovrha jedini problem, netko je očigledno bacio ‘pik’ na moju nekretninu i želi je se domoći svim sredstvima. Pritiske više ne mogu izdržati”, govorio je, uz ostalo, Domian novinaru Jutarnjeg u kolovozu 2006. godine.

U tekstu je i izjava Olega Butkovića, tadašnjeg gradonačelnika Novog Vinodolskog. Bio je oštar: “Njegovim bi se slučajem trebala pozabaviti psihijatrijska bolnica na Rabu! Pa svi Novljani uredno plaćaju komunalnu naknadu, to je 20-25 kuna mjesečno. Plaćaju je i umirovljenici, po čemu je sad Domian poseban? Nemamo apsolutno nikakvu želju domoći se njegove nekretnine, želimo mu sve najbolje. Njegovo odricanje od državljanstva neću komentirati, neka mu je sa srećom”, riječi su aktualnog ministra prometa, a tadašnjeg gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića o Dominiku Domianu.

Tražio 265 tisuća kuna, sada mora platiti 50 tisuća

Domian ga je tužio 11. prosinca 2006. godine, i to, kako precizira njegov odvjetnik Marko Ferri, “radi naknade imovinske i neimovinske štete, u ukupnom iznosu od 265.280.00 kuna. Prvostupanjski postupak se vodio devet godina te je okončan presudom 7. kolovoza 2015. godine”, kojom je Domianu pripao bitno manji iznos od traženog – tek pet tisuća kuna, uz dosuđene sudske troškove od 596.64 kune.

“Uzgred budi rečeno, u istovrsnim predmetima se prema ustaljenoj sudskoj praksi dosuđuje samo za neimovinsku štetu iznos oko pedeset tisuća kuna”, navodi Ferri.

Nijedna strana nije bila zadovoljna presudom. O njihovim žalbama odlučivao je riječki Županijski sud, koji je zadnjeg dana svibnja 2017. godine zaključio da je Domianov zahtjev potpuno neosnovan i da je dužan Butkoviću platiti troškove parničnog postupka od 50.250.00 kuna. Takav zaključak sud je bazirao na vrlo neobičnom stavu – Butković ne može biti tužen zbog sporne izjave, jer nije istupao kao građanin, nego kao gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Vrhovni sud ukinuo presudu koja je išla u Butkovićevu korist

Domian i njegov odvjetnik idu s revizijom na Vrhovni sud, koji u listopadu 2019. godine ukida presudu riječkog Županijskog suda s vrlo logičnim obrazloženjem. Vrhovni suci su, prosuđujući o Butkovićevim stavovima, zapazili da se “ne može prihvatiti zaključak da se oni mogu podvesti pod izjave izrečene u obavljanju službene dužnosti gradonačelnika, jer se njima ne brani niti štiti koji legitimni interes grada Novog Vinodolskog niti rješava kakav nastali sporni odnos”. Doznaje Index.hr

Slučaj je vraćen riječkom Županijskom sudu, a on, krajem rujna 2020. godine, kako ističe Ferri, “doslovno donosi istovjetnu presudu, u kojoj je dodana rečenica da se g. Butković očitovao” o Domianovim izjavama o komunalnom interesu. Početkom prosinca Domian i njegov odvjetnik opet su se obratili Vrhovnom sudu s prijedlogom za dopuštenje revizije, “ali na temelju naprijed opisanog razvoja ovog predmeta jasno proizilazi da drugačija odluka protiv g. Butkovića neće nikada biti donesena”, smatra Ferri i informira da je “u međuvremenu g. Butković upisao založno pravo na obiteljsku kuću Dominika Domiana, pa njezina prisilna prodaja putem Općinskog suda u Crikvenici može biti pokrenuta u bilo kojem trenutku”.

“Ne radim otkako je Oleg izjavio da sam za psihijatrijsku bolnicu”

Domian govori da je nezaposlen i teško bolestan. Na pitanje ima li novca da Butkoviću podmiri troškove postupka odgovara:

“Naravno da nemam. Ne radim od 2008. godine, otkako je Oleg izjavio da sam za psihijatrijsku bolnicu. Znate kako je u maloj sredini. Kada netko nešto takvo izjavi u novinama, svi počnu pričati o tome. Ja sam bio obrtnik, privatnik, od 1988. sam se bavio informatikom. radio sam s lokalnim tvrtkama koje rade s Gradom, automatski im je bilo zabranjeno da rade sa mnom. Ja sam morao zatvoriti obrt. Svi su mi rekli: Žao nam je, ali s tobom ne mogu raditi”, priča nam Domian.

“Zanimljivo, negdje u vrijeme kada sam pokrenuo postupak protiv Butkovića ja sam dobio tužbu za klevetu. Tužila me jedna od njegovih suradnica jer sam, navodno, na jednom portalu napisao da se prodala za šaku ćevapčića. Ta tužba je riješena u godinu dana, ja sam, naravno, bio kriv odmah, a ona se vrti, evo, danas je već 2021.”, naglašava Domian, koji sada živi “od pomoći prijatelja”.

“Teško sam bolestan, dobio sam i osteoporozu, vrlo tešku, imao sam nekoliko operacija, a zaposliti nekog starog informatičara nitko ne želi”, govori Domian.

Butković kaže da nije bio u privilegiranom položaju

Nazvali smo Butkovića, koji je prvo negirao da je ikada ikome preporučio psihijatriju i objašnjavao da sve to vode njegovi odvjetnici, a on nema pojma. Potom je predložio nastavak komunikacije mailom.

U međuvremenu se valjda informirao, jer je na naša pitanja iz Butkovićeva ministarstva stigao sljedeći odgovor: Doznaje Index.hr

“U odnosu na vaša pitanja o samom sudskom postupku, naglašavamo da nema govora o privilegiranom položaju ministra Butkovića. Radi se o privatnoj građanskoj parnici u kojoj je ministar Butković bio tužen kao fizička osoba te je Županijski sud donio pravomoćnu presudu temeljem utvrđenih činjenica u postupku. Ministar Butković i dalje nema nikakvu namjeru polagati prava na nekretninu g. Domiana.

Radi se o tome da je tužitelju pravomoćnom i ovršnom sudskom presudom naloženo nadoknaditi tuženom parnični trošak te kako on to nije učinio u propisanom zakonskom roku, niti nakon poziva odvjetnika ministra Butkovića pismenim putem, iskorištena je zakonska mogućnost osiguranja novčane tražbine uknjižbom založnog prava na nekretninama tužitelja. Ističemo da je g. Domian imao, i još uvijek ima, mogućnost ispuniti obavezu isplate parničnog troška sukladno sudskoj presudi na bilo koji način, pa i obročnim putem, te u tom trenutku osiguranje novčane tražbine više neće biti ni potrebno”.

Poslali su nam i drugi mail, i to s vlasničkim listom Domianove kuće i popratnom porukom: “Nastavno na dostavljeni odgovor, u prilogu vam šaljemo i ZK izvadak za nekretnine na kojima je izvršeno osiguranje novčane tražbine, a gdje je založno pravo ministra Butkovića u redoslijedu namirenja pod brojem 2”.

I zaista, založno pravo na kući upisala je i riječka Porezna uprava. Traži od Domiana nešto više od 175 tisuća kuna, samo što se to ne bi trebalo ticati Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s čijeg smo službenog maila dobili Domianov vlasnički list.

Na kraju, nećemo arbitrirati o sudskom postupku, ni o nesvakidašnjem stavu riječkog suda prema gradonačelničkim poslovima, niti o visini Domianova tužbenoga zahtjeva, tek ćemo zapaziti kako bi se na temelju priče o moćnom ministru koji je prvo nezaposlenog i bolesnog informatičara uputio na psihijatriju, a potom mu, nakon predugog sudskog postupka, “sjeo” na kuću, dao skicirati portret Republike Hrvatske. Doznaje Index.hr