Kako se namještao državni kredit za vjetroelektrane? Josipa Rimac kod ministara lobirala za kredit, procurili SMS-ovi: “Otmite me”

Kako se namještao državni kredit za vjetroelektrane? Josipa Rimac kod ministara lobirala za kredit, procurili SMS-ovi: “Otmite me”

Iako je početni stav banaka bio da ne treba kreditirati taj projekt, novi detalji otkrivaju kako su Gabrijela Žalac i Josipa Rimac lobirale za državni kredit za projekt vjetropark Krš-Pađene. HBOR je za projekt umjesto traženih 130 milijuna eura odobrio kredit od 80 milijuna eura.

Bivša ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac zajedno su, kako sumnja USKOK, pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura povoljniji kredit, i to veći od limita koji je bio određen za državno financiranje.

Jutarnji list navodi kako je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac još 2018. godine nagovarala najmanje trojicu ministara da joj pomognu izlobirati da tvrtka Milenka Bašića dobije kredit HBOR-a. Radi se o ministrima od kojih su neki, kao i Žalac, bili u Nadzornom odboru HBOR-a. Prenosi Dnevnik.hr

Također Josipa Rimac i Gabrijela Žalac vršile su, prema sumnjama USKOK-a, kontinuirani nedopušteni utjecaj na predsjednicu uprave HBOR-a Tamaru Perko i predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića

Tvrtka C.E.M.P. prvo je projekt planirala realizirati kreditima više stranih i domaćih banaka te HBOR-a, no kako su strane banke prvo smanjivale iznose, a potom i odustale, tvrtki su ostale samo domaće banke i HBOR od kojeg su potom zatražili kredit od 130 milijuna eura.

Detalji USKOK-ove istrage sadrže poruke koje su izmjenjivali Rimac, Žalac i Bašić. 

Lobiranje kod ministara

Istražitelji su uspjeli rekonstruirati seriju kontakata Rimac i Žalac s ljudima koji su odobravali kredite ili su mogli utjecati na to. Iz zapisnika HBOR-a inače se vidi kako se NO ne slaže s kreditima, a onda je HBOR nakon pritisaka ipak odobrio kredit. 

Njih dvije kontaktirale su s ministrom Marićem, Tolušićem, Darkom Horvatom i Garijem Cappellijem te šefom HGK-a Lukom Burilovićem. Tvrtka je umjesto 130 dobila 80 milijuna eura. 

Rimac je tako, utvrdili su istražitelji iz niza poruka, predsjedniku uprave HPB-a Tomislavu Vuiću učestalo slala poruke sa sadržajem “Pazi na moje poduzetnike”, “Što je s vjetrašima?”.

Dogovorila je i sastanak Milenka Bašića s Vuićem, a Bašić joj je poručivao kako će joj, ako uspije realizirati da dobije traženi kredit od HPB-a, “biti vječni dužnik”. Drugom zgodom joj je porukom, nakon što ga je informirala što je sve napravila taj dan, poručio: “Obraduj me za rođendan.”

“Tamara nas baš uništava”, piše u jednoj poruci Bašić. “Ima i njoj lijeka”, piše Rimac Bašiću u trenutku kad se neke banke povlače iz projekta.

Sastanak s Marićem 

U siječnju 2019. Bašiću su Rimac i Gabrijela Žalac dogovorili sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Rimac pak 4. ožujka javlja Gabrijeli Žalac da se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa “Z”, vjerojatno Zdravkom Marićem, sumnjaju istražitelji, Žalac joj šalje podužu poruku: “Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna.” Nakon toga još zaključuje kako vjeruje da će sve biti dobro, piše pak Telegram.

Pronađene su poruke što ih je Žalac 7. i 8. ožujka poslala Josipi Rimac. Tražila je od nje da ponovno zove “prijatelja i Vuića”, dok je ona cijelo vrijeme u kontaktu s Tamarom. “Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec”, dodaje u jednoj od pronađenih poruka.

S Tolušićem je Rimac o kreditu HBOR-a komunicirala u rujnu 2018. “Pričala sam s Perko u Vinkovcima, i spremna je malo podići omjere, i Milenko Bašić će malo podignuti svoj udio, a kada bi Zdravko Marić još podignuo HPB s 10 na 15, sve bi zatvorili”, pisala je Rimac.

Za sve te usluge Bašić je, tvrdi Uskok, Josipu Rimac nagradio i jedrenjem od 2645 eura, a na koje je Rimac povela i Gabrijelu Žalac i Ružicu Njavro, tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede, sada također osumnjičenu u istrazi s Rimac. “Otet ćemo te od 6. do 9. kolovoza”, napisala je Rimac Gabrijeli Žalac, na što joj je ministrica odgovorila “Otmite me”, piše Jutarnji.