HZJZ objavio preporuke za provođenje lokalnih izbora. Može svakako…

HZJZ objavio preporuke za provođenje lokalnih izbora. Može svakako…

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za sprječavanje zaraze na izbornim skupovima. Dino Goleš je za Dnevnik Nove TV provjerio kako bi trebale izgledati mjere u kampanji i u izbornoj noći.

Za vrijeme izbora bit će puno posla za organizatore. Na pune tri stranice mjera vidi se svo licemjerje hrvatske politike koju sad podupire i Zavod za javno zdravstvo. Dok smo se još za Uskrs smjeli družiti sa svega deset osoba iz dva različita kućanstva, kad su izbori u pitanju, pravila su mekša pa će skupovi biti dozvoljeni.

Dok vi gledate kako je to bilo lani, evo kako mora biti sada: najosnovnija preporuka je skupove održavati na otvorenom, i to s distancom i maskama. Ali, nije problem skup imati i u zatvorenom.

Na ulazu će se mjeriti temperatura, nosit će se maske, diljem prostora moraju biti postavljeni dezinficijensi i obavijesti o fizičkoj distanci od dva metra. Ona neće vrijediti za osobe iz istog kućanstva. Dakle ne iste stranke ili ustanove, već kućanstva.

Preporuča se i korištenje isključivo sjedećih mjesta, također dva metra udaljenih od ostalih. No ako stolica nema, čini se, ne treba biti toliko isključiv jer može se i stajati, ali također na dva metra razmaka u svim smjerovima. Hrana i piće se neće smjeti posluživati. Dakle ništa od pršuta na slavljima.

Treba čistiti često, ali i dva puta je dovoljno

Zasad se čini da nitko neće zapravo provjeravati pridržavanje epidemioloških mjera. To se u preporukama ne navodi, odgovornost je na organizatorima. A ima tu još zanimljivosti na koje će morati paziti. Kašlje se u lakat ili maramicu, nikako u ruku. Nema bliskih kontakata, pa se tako pobjednicima neće moći stisnuti ruka.

Promotivni materijali mogu se dijeliti, ali održavajući pritom “što je veću moguću udaljenost“, što god to u praksi značilo. Prema veličini prostora odredit će se i koliko ljudi smije ući, a eventualna ograničenja ovisiti će i o županijskim mjerama koje tad budu na snazi.

U konačnici organizator će stalno morati čistiti prostor. Osobito “često dodirivane površine” i to “prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno”. Znači često, a može i dva puta dnevno.

U svakom slučaju pravila vrijede i za vladajuće i za oporbu koja je do sad bila glasna kako mjere nisu iste primjerice na sprovodima i misama za građane i članove stožera, pa će biti zanimljivo pratiti i njihovo ponašanje.