Mrak Taritaš: Vesna Škare Ožbolt treba odgovoriti tko joj financira kampanju…

Mrak Taritaš: Vesna Škare Ožbolt treba odgovoriti tko joj financira kampanju…

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba na predstojećim lokalnim izborima Anka Mrak Taritaš u Novom je danu na N1 govorila o rezultatu koji joj predviđaju predizborna istraživanja N1, ali i drugim temama koje se tiču lokalnih izbora.

Kazala je kako svi u politici pažljivo prate ankete, pa ako netko kaže da rezultate anketa nije gledalo, ne govori istinu, rekla je Mrak Taritaš.

“Treba pratiti postoji li rast, pad, ili je status quo. Kada se pada, panika treba postojati, i svaku anketu treba uzeti s rezervom. Treba uzimati i u obzir koje agencije rade ankete. Do izbora je mjesec dana i neke se stvari mogu primijeniti, ali ne mislim da će se bitno nešto promijeniti. Sigurno je da će Tomislav Tomašević ući u drugi krug, a neizvjesno je tko će ući s njim, hoće li to biti netko iz centra-ljevice, ili netko s desnice. No u drugom se krugu karte miješaju sasvim iznova”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

Nije nezadovoljna zadnjim anketama

U kandidaturu je ušla 13. ožujka i kaže da nije nezadovoljna rezultatom od 3,2 posto glasova, koji joj predviđaju ankete.

“Voljela bih da je više, ali nisam nezadovoljna. Svake izbore krećete s nulom, glasove od prošlih izbora niste zamrznuli u zamrzivaču, pa da ih sada odmrznete i iskorististe.

Prije četiri godine sam se za mjesto gradonačelnika borila s Milanom Bandićem. Situacija je bila drugačija. Nisam nezadovoljna postotkom koji mi daju ankete, ali pokazala sam da sam ozbiljan kandidat i da mnogima mogu pomrsiti račune”, rekla je Mrak Taritaš.

Možemo! pokazao da ima velike ambicije

Ona je, kaže, u studenom pozvala sve članove oporbe na sastanak na kojem je predložila da nađemo jednog, zajedničkog, kandidata za gradonačelnika Zagreba.

“U prosincu su iz Možemo rekli da Tomašević ide sam kao njihov kandidat, a sada je jasna i njihova ambicija na nacionalnoj razini.

Ankete pokazuju da smo išli zajedno, da bi od 47 mandata u skupštini dobili 25 i imali većinu. Za novog gradonačelnika neće biti dobro da mora stalno dogovarati neku većinu. Sigura sam da bi to bila dobra opcija, ali se za prolivenim mlijekom ne plače”, kazala je Mrak Taritaš.

Možemo ipak ne vidi kao druge stranke koje su došle i ‘zabljesnule’.

“Već smo imali slučajeve stranaka koje su došle i bljesnule. Lista Mislava Kolakušića, Holly… Možemo je krenuo drugačije. Čitam ih kao one promjene u Barceloni. Mogu li napraviti što je potrebno, vidjet ćemo. Oni imaju kvalitetne rasprave u Saboru. Moraju napraviti određene iskorake, iz aktivizma prijeći u nešto drugo. Oni mogu ozbiljno poremetiti duopol između HDZ-a i SDP-a”, kaže Anka Mrak Taritaš.

SDP se treba zamisliti

Dodala je da se u SDP-u, ako budu treća stranka u gradu, trebaju ozbiljno zamisliti.

“Oni su nešto značili kada su bili visoko pozicionirani u gradu, ali oni se moraju zamisliti i zapitati kako i što rade”, rekla je.

Za dva tjedna vidjet će se koliko kandidata će biti, nakon skupljanja 5000 potrebnih potpisa, ističe.

“Mislim da svi startamo s nulom i da se trebamo potruditi da dobijemo što više glasova. Neću biti mama ni jednom kandidatu. Nakon što se nismo uspjeli dogovoriti s SDP-om, jer smo sjedili za stolom, ali se vidjelo da oni u toj priči ne vide mene i GLAS – poželjela sam im svu sreću svijeta.

“Neću biti mama ni jednom kandidatu”

Ako se dogovarate mjesec, dva, a nema dogovora, vidite da vas druga strana ne doživljava kao partnera. Ako je tako, ona kažete – želim vam svu sreću svijeta, svatko ide svojim putem. Jošku Klisoviću sam rekla, život ne traje jedan mandat, jednu kampanju. Pošto mi nismo ni o čemu konkretnom razgovarali, ja ću ići u kampanju i objavit ću je u subotu i želim da to znaš”, kaže Mrak Taritaš i dodaje kako razgovori s SDP-om nisu značili da će ona kod bilježnika potpisati da neće ići u kampanju.

“Nama je važno bilo da program bude jasan, kampanja zanimljiva i da se stvore uvjeti pod kojima ćemo raditi dan poslije. To se nije dogodilo tjedan, mjesec i dva nakon razgovora. Shvatila sam da nas ne doživljavaju kao partnera i potom sam krenula svojim putem”, rekla je.

Covid dodatkom HDZ pomaže Filipoviću

“Andrej Plenković i HDZ su odlučili koristiti sve što im je na raspolaganju, pa i proračun RH, te besramno iz proračuna dati dodatak onima najosjetljivijima. To se moglo učiniti za Božić, za Nove godine… Nema dileme da je Plenković vidio da postoji prilika da se približi mogućnosti da ima kandidata koji ulazi u drugi krug i iskoristit će sve što može. Do sada je to koristio u svojoj retorici, govoreći kako je on dobar kandidat, kako je bio oporba.

U protekle četiri godine sam sjedila u Gradskoj skupštini i moram priznati da sam sada prvi put čula da je Davor Filipović, koji je uredno držao lojtre, Bandiću, uredno glasao za sve one nepodopštine, i hvalio neke stvari – da je on postao oporba. Ne znam kada je on postao oporba, ali očito u trenutku kada je HDZ donio odluku da on ide u kampanju. Filipović je bio, kao i sve kolege iz HDZ-a, vjerni sljedbenik Milana Bandića. To je prava istina. Plenković je shvatio da sve što je do sada radio nije dovoljno, pa je onda ušao u proračun i umirovljenicima da covid dodatak, računajući na njihove glasove. To je stvarna istina i stvarna činjenica. Filipović je bio najvjerniji koalicijski partner Bandiću, a onda se jedno jutro probudi i shvati da je on zapravo bio oporba”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

Škare Ožbot trebala bi reći tko joj financira kampanju

HDZ pita tko financira kampanju Vesne Škare Ožbolt, a Škare Ožbolt pita koje gradske firme financiraju kampanju HDZ-a.

“Logično je da će oni napadati jedni druge, oni moraju tom biračkom tijelu pokazati ‘ja sam bolji’. Interesantno bi bilo vidjeti tko Vesni Škare Ožbolt financira kampanju, ona je u kampanju ušla još iza ljeta.

Bez 500.000-600.000 kuna ne možete voditi ozbiljnu kampanju. No troškovi u predizborno vrijeme se ne računaju, samo oni troškovi od kada se raspišu izbori. Mislim da bi ona trebala odgovoriti na to pitanje, ali njega najmanje prava ima postaviti Davor Filipović.

Sva se sredstva iz HDZ-a koriste da bi Filipović ušao u drugi krug. On je pokazao svojim radom da sluša svog velikog vođu, Andreja Plenkovića”, kazala je Anka Mrak Taritaš.