Aladrović nakon sastanka o slučaju umrle curice: ‘Mijenjat ćemo zakon o udomiteljstvu’

Aladrović nakon sastanka o slučaju umrle curice: ‘Mijenjat ćemo zakon o udomiteljstvu’

U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicama inicijative ‘moramovamnestoreci’, Martom Divjak i Antonijom Skender, a na sastanku je bio i ministar Aladrović.

– Razgovarali o svim akterima, dotaknuli smo se svih tema, udomiteljstva, posvajanja. Razgovarali smo o ključnim temama koje će olakšati proces posvojenja i udomljavanja. Spomenuli smo i neke moguće zakonske izmjene, ali i o promjenama u samom sustavu socijalne skrbi – rekao je Aladrović nakon sastanka i dodao da će u daljnje pregovore biti uključene i ostale udruge te predstavnici ostalih koji djeluju u sustavu socijalne skrbi.

– Primarni interes su korisničke skupine u sustavu socijalne skrbi, u ovom konkretnom slučaju koji se dogodio djeca i na tome ćemo fokusirati svoj rad – nastavio je Aladrović.

– Svjesni smo izazova, Zakonom o udomiteljstvu želimo relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti zakon i relaksirati mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će ju tom smjeru – istaknuo je. Javljaju 24sata

Novinarima se obratila Marta Divjak iz inicijative ‘Moramo vam nešto reći’.

– Inicijativu smo pokrenule prije godinu i pol iz razloga da bismo senzibilizirale javnost. Mi smo na sastanku s ministrom Aladrovićem i premijerom postavili 9 točaka. Aladrović i Plenković su se dogovorili da će se ministar izjasniti po tih 9 točaka u roku tri tjedna i očekujemo da će se ministar o tome očitovati – rekla je Divjak.

Na pitanje gdje je problem u sustavu, Divjak je odgovorila:

“Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti”, istaknula je Divjak.

Osudio pozive na linč

Aladrovića su novinari pitali i o grafitu “Ubojice” koji je osvanuo na pročelju zgrade Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

– Reforme se ne događaju linčem. Moram i želim osuditi ovaj čin i sa ljudske strane i kao resorni ministar. To sigurno neće doprinijeti poboljšanjem sustava. Pozivi na linč, prozivanje sa ubojstva su neprimjereni i najoštrije to osuđujem – kazao je.

Ministar je i odgovorio na pitanje o gej paru koji je imao probleme s udomljavanjem.

– Koliko znam, oni jesu udomili, dvoje djece. Društvena klima će određivati smjer toga. Interes djeteta će biti uvijek na prvom mjestu – rekao je i dodao kako u slučaju iz Nove Gradiške “biološka obitelj nije bila najadekvatnija”.