Šeks brutalno napao Milanovića i traži njegov opoziv, evo kako ga je nazvao …

Šeks brutalno napao Milanovića i traži njegov opoziv, evo kako ga je nazvao …

U sagu koja je prešla granice dobrog ukusa uključili su se politički akteri i pozicije i opozicije.

Je li predsjednik Republike pretjerao? Vladimir Šeks smatra da jest, i nastavlja u sličnom stilu. Javlja RTL

“Radi se o osobi koja je spletkar, koja je jedna najobičnija politička protuha, jedna hulja, jedna propalica”, oštro će za RTL Vladimir Šeks.

Stekli su se uvjeti za Milanovićev opoziv, smatra Šeks, a prvo bi pokrenuo postupak njegove privremene spriječenosti. 

“U tom postupku gdje se utvrđuje privremena spriječenost predsjednika Republike da obnaša svoju dužnost, prvo se provodi psihijatrijsko vještačenje o ubrojivosti, istodobno DORH bi trebao provesti izvide, da se izvidima utvrdi kaznenopravna odgovornost –  prijetnje, ucjene, nasrtaj na ustavni poredak”, dodaje Šeks. 

U HDZ-u se ograđuju od stavova Vladimira Šeksa. Milanović pak u podužoj objavi na facebooku o MIloradu Pupovcu, osvrnuo se i na Šeksa. 

“Dok završavam tekst, javljaju su udbaški drukeri Puhovski i Čingli Lingi Superhik Sova Šeks (ćera prikladno parkirana za predsjednicu najvećeg Suda u Osijeku).”

Pravi obračun možda tek uslijedi. Do tada Milanović se koncentrirao na Pupovca, koji je jučer objavio njegove poruke. Sada je Milanović objavio iste, ali dopunjene, a poruka glasi ovako:  

“Ti, Sačić i Zekanović zajedno za apsolutne ovlasti Njonje. Bravo, Milorade! Tražit ću da USKOK istraži motive. Takve stvari se rade samo za novac i ekvivalentne usluge. Krasno društvo.“ 

Pita se Milanović, srami li se Pupovac biti u društvu Sačića i Zekanovića i zašto je ta prva rečenica i datum slanja prikriven.  

“Milorade, da nisi falsificirao, ne bi jučer mogao lagati. Već bi morao reći samo istinu: da sam te ranije dobronamjerno upozoravao na Njonjinu grabež i prokazivao namjeru kojom Njonjo želi ozakoniti svoju despociju. I ništa više. Jesu to bili pritisci? Nisu. Objavi, lopino, i te poruke, ali ne kradi, tako ti boga. Pitao sam istoga dana kada ste, jataci, podržali uzurpatora Njonju, a ja pozvao javnost da „pomno prati kakvu će nagradu od vladajućih dobiti ti jataci, njihova rodbina i svi s njima povezani ljudi“. Jer, ponovit ću, za korupciju se mora biti kažnjen.”

Jezik kakav je sada na političkoj sceni predsjednika, ali i ostalih, svakako nije dobar – smatraju komunikacijski stručnjaci. 

“Na dugi rok to dovodi do urušavanja u povjerenje u institucije, i govori loše o obnašateljima visokih dužnosti, i pitamo se tko je to izabran. Sada treba smiriti loptu, vidjeti koje su teme otvorene, i vidjeti kako ih riješiti, jer u glavama ljudi sada vlada kaos”, kaže profesorica komunikologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Smiljana Leinert Novosel.

Za Milanovićev opoziv kojeg traži Vladimir Šeks, potrebna je dvotrećinska većina u saboru – što je neostvarivo.  

Reakcije zastupnika

“Ne vidim osnove za opoziv, ne vidim da je kršio neke zakone”, kaže Stjepo Bartulica.

“Predlažem Šeksu da za početak se posluži HDZ-ovom metodom i napravi šator ispred predsjedničkog ureda”, kaže Arsen Bauk.

“Predsjednik je izabran izravno, na izborima, i ne može ga tanka većina opozivati, od te inicijative nema ništa, ali ako ima neka inicijativa za opoziv te štetočine Šeksa – to ću rado potpisati”, jasno će Nikola Grmoja.

Stil, sloboda govora ili nešto treće, za neke neprimjereno, možda čak i ustavno rubno misle neki ustavnopravni stručnjaci. No za većinu to ipak nije razlog za opoziv.