Šeks bi Milanovića opozvao: ‘Mislim da su simptomi neke psihičke bolesti već visoko uznapredovali‘

Šeks bi Milanovića opozvao: ‘Mislim da su simptomi neke psihičke bolesti već visoko uznapredovali‘

‘Sada predstoji situacija u kojoj postoje na četiri fronta jasno postavljene ustavnopravne dijagnoze‘, izjavio je Šeks

Član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks komentirao je u razgovoru za RTL istupe predsjednika Zorana Milanovića, pogotovo unazad nekoliko dana tijekom kojih se teškim riječima obračunavao s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, čelnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, pa i samim Šeksom i drugim javnim akterima.

Rekao je kako je njegovo ponašanje koktel psihičkih poremećaja.

– Mislim da su simptomi neke psihičke bolesti već visoko uznapredovali. Nisam stručnjak, ali se radi o određenom koktelu određenih poremećaja, paranoje, šizofrenije…, započeo je Šeks, koji je slično nedavno izjavio i za Jutarnji list pa je u razgovoru dodao kako traži Milanovićev opoziv.

– Sada predstoji situacija u kojoj postoje na četiri fronta jasno postavljene ustavnopravne dijagnoze. Prva je to da su se stekli svi uvjeti da se pokrene postupak opoziva s mjesta predsjednika Republike jer je on očito, osobito u zadnjim nastupima, prekršio Ustav, prekršio temeljna načela ustavnog poretka. Trebalo bi pokrenuti postupak za utvrđivanje privremene spriječenosti predsjednika Republike da obnaša svoju dužnost, rekao je Vladimir Šeks.

Kao što smo izvijestili, u subotu je na svojoj press konferenciji Milanovića, uz niz drugih kvalifikacija, za kršenje Ustava optužio i Milorad Pupovac. Ustvrdio je da je to učinio vršeći pritisak na njega i zastupnika Veljka Kajtazija u kontekstu izbora nove čelne osobe Vrhovnog suda najavljujući u jednoj od poruka koje je odaslao Pupovcu i Uskokovu provjeru.

Ipak, ustavnopravni eksperti koje je kontaktirao Jutarnji nisu jedinstveni o ovom pitanju. Po mišljenju Branka Smerdela, predsjednik RH se neformalno može konzultirati s kim god hoće, a da time što je prijetio Uskokom nije prekršio Ustav iako je, kaže, “ova situacija na rubu Kaznenog zakona, kao uvreda ili kleveta”.

Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta smatra da je Milanović već drugi put u kratkom vremenu prekršio Ustav, prvi put kad je Saboru, protivno Zakonu o sudovima, dao svoj prijedlog oko profesorice Zlate Đurđević, iako je Ustavni sud jasno verificirao da se za predsjednika Vrhovnoga suda može predložiti osoba koja se javila.

– Ovo sad je drugo kršenje Ustava i teško narušavanje načela diobe vlasti. Sad je odgovornost na zastupnicima u Saboru da reagiraju na činjenicu da predsjednik države opetovano krši Ustav i da pokrenu postupak njegova opoziva. Jer mi više doista ne znamo što možemo očekivati od predsjednika – komentirao je Palić.

Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta, ne smatra da je ovdje prvenstveno riječ o pravnome pitanju, nego o potpuno pogrešnoj političkoj taktici ostvarivanja onoga što je predsjednik zamislio, a to je predlaganje najkvalitetnijeg kandidata odnosno kandidatkinje i uspjeh u izboru tog kandidata. Taktika koju je predsjednik odabrao je kriva jer se njome ne dolazi do cilja.

– Onaj tko zna igrati igru, a predsjednik i saborski zastupnici bi to trebali znati jer su tu dugo prisutni, ne bi trebao odabrati strategiju s iznimno malom vjerojatnošću uspjeha, ocijenila je između ostalog Barić.